Lezers van onze weekbladen met Poolse roots vertellen over de verwachtingen voor de wedstrijd tegen Nederland zondag 16 juni. Wat karakteriseert de speelstijl van Polen, komen ze de poulefase door, wie gaat aan het eind van het toernooi gekroond worden tot sterspeler en belangrijker nog… wie houdt straks de cup omhoog?

Arseusz uit Eindhoven

Mijn naam is Arseusz, ik kom uit Polen. In 2015 kwam ik naar Nederland en vond mijn plek in Eindhoven. In 2020 besloten mijn partner en ik een huis te kopen en in 2024 werd ons gezin uitgebreid.

Mijn fascinatie voor voetbal begon al op jonge leeftijd. Een van de eerste beproevingen die ik me herinner, was de finale van Euro 96 in Engeland. Vanaf dat moment begon ik met voetbal… ik was toen zes jaar oud. Ik moest mijn voetbalavontuur beëindigen toen ik 18 jaar oud was, omdat ik geblesseerd raakte. Ik scheurde mijn achillespees en ben sindsdien supporter.

In Polen is voetbal een belangrijke sport. De grote ster daar is zonder twijfel Robert Lewandowski. Helaas is dit het laatste grote toernooi in zijn carrière. Ik denk dat we nog lang zullen moeten wachten op een speler van zijn formaat.

Ik kijk de wedstrijden vermoedelijk met vrienden en familie; uiteraard in de Poolse kleuren. De 1/8 finales zou een groot succes zijn voor het Poolse nationale team. We mogen de kwalificatierondes waar we er al waren vóór het EK tot aan de beproeving tegen Moldavië namelijk niet vergeten. Na een 3-2 nederlaag was het Poolse team dicht bij het niet spelen in het EK. Toen begon de strijd om de play-offs… en gelukkig won ons team. Het kenmerkt de wil van het Poolse nationale team om te vechten.

Ik denk dat dit kampioenschap niet een heel duidelijke favoriet heeft, maar mijn keuze is Engeland.

Karolina (37) uit Tilburg

Mijn naam is Karolina (37 jaar). Ik woon sinds 2013 in Tilburg met mijn man en hond.

Sinds ik me kan herinneren, kijk ik voetbal. Deze sport is buitengewoon populair in Polen. De sterspeler van ons nationale elftal is zonder enige twijfel Lewandowski. Maar laten we ook keeper Szczesny niet vergeten. Hij was de held van de laatste World Cup, waar hij Messi belette te scoren.

Mijn verwachting voor de wedstrijd tegen Nederland is hopelijk een groot aantal doelpunten te zien. En natuurlijk hoop ik dat de Polen winnen.

Ik zal de wedstrijden vermoedelijk kijken met mijn man en vrienden. Uiteraard uitgedost in shirt, hoed, haarband en sjaal in de kleuren van het nationale team. En laten we de Poolse vlag niet vergeten.

Het is afwachten hoe ver wij gaan komen. Natuurlijk hoop ik helemaal tot het eind. Want dat betekent dat het team gekroond wordt tot kampioen. Geloof hebben in de mogelijkheden is cruciaal wil je succes op je conto schrijven.

En dan kan het zomaar gebeuren dat ons nationale team op het hoogste treetje staat. Alhoewel ik ook Nederland grote kansen toedicht. Ik houd mijn vingers gekruist en wens vooral iedereen veel kijkplezier toe.

Dawid (27) uit Eindhoven

Ik ben Dawid (27) en kom uit Polen. Samen met mijn vrouw ben ik hier in 2019 naartoe gekomen en woon inmiddels in Eindhoven. Ik leer Nederlands sinds maart 2023; grammatica is lastig maar ik probeer het elke dag te spreken.

Een voetbalfan ben ik eigenlijk al van kinds af aan. Van huis uit meegekregen; mijn vader is ook een groot liefhebber. Hier in Nederland speel ik zelf trouwens ook. Sinds dit seizoen 23/24 voetbal ik bij amateurclub Unitas ’59. Groeten aan de mannen van Unitas ’59 11 (zondag)!

Ook in Polen is voetbal een ‘grote’ sport. Robert Lewandowski is de populairste speler, maar laten we ook Zielinski, Szczesny en het jonge talent Nikola Zalewski niet vergeten.

Voor wat betreft de wedstrijd tegen Nederland? Een gelijkspel zou al fantastisch zijn, want Nederland is een van mijn voorspellingen voor de titel.

De wedstrijden kijk ik vermoedelijk alleen, mijn vrouw houdt niet zo van voetbal. Maar… wel met mijn Poolse sjaal om. Hopelijk brengt het geluk. Want het wordt lastig om door de poulefase heen te komen. Het is een zeer sterke poule, dus duimen maar. Op zich hebben we een goed team; sterke keeper(s) en een paar jonge spelers met veel potentie. Maar… we komen te weinig aan scoren toe.

Het gaat denk ik een spannend kampioenschap worden. Voor de titel tip ik Spanje of Nederland. Als outsider mogelijk Hongarije.

Jacek it Best

Mijn naam is Jacek en ben afkomstig uit het noorden van Polen, meer specifiek Słupsk. In 2010, direct na mijn afstuderen ben ik naar Nederland gekomen en woon in Best. Samen met mijn vrouw, dochtertje en twee honden.

Polen kent weliswaar niet de successen van Nederland maar wij leven voor het voetbal… het nationale team en de verschillende clubs.

Zelf heb ik ook altijd gevoetbald. Gewoon voor de fun, maar het heeft me ook hechte vriendschappen opgeleverd. Inmiddels ben ik gestopt; gebrek aan tijd maar vermoed ook dat ik de jongere spelers niet meer bij kan benen.

Er is geen discussie mogelijk over wie de sterspeler in het Poolse team is… dat is namelijk Robert Lewandowski. Hopelijk scoort hij er een paar dit toernooi, zodat zelfs Nederlandse fans hem altijd zullen blijven herinneren.

Wat ik vooral van de wedstrijd tegen Nederland hoop, is dat we een geweldige match spelen zodat die Nederlanders achteraf zeggen “Die Polen waren goed; dat hadden we niet verwacht!”.

Ik ben sowieso wel hoopvol gestemd. Alles kan… maar tegelijkertijd is er ook dat (Poolse) gezegde: Voetbal is een spel waar 22 spelers 90 minuten lang de bal achterna rennen en uiteindelijk gaan de Duitsers er met de overwinning vandoor. Een kampioenschap als dit kijk ik voornamelijk met familie en vrienden… Poolse vlaggen, shirts en misschien zelfs wel schmink op de gezichten. Mijn vrouw kennende bakt ze iets typisch Pools en natuurlijk staat er Pools bier op de tafel.

Zolang wij in het toernooi zitten, zal je vermoedelijk vaak de Poolse kleuren tegenkomen. Liggen we eruit dan zal het me niet verbazen als veel Poolse fans gaan juichen voor het Nederlands team.

Wanneer Polen de groepsfase overleeft, zou dat een geweldige prestatie zijn, gezien de sterke teams in de poule. Het allerbelangrijkste vind ik niettemin geweldig voetbal zien. Maar… ik ben een optimist. Wonderen gebeuren, misschien wordt dit wel ons jaar om te stralen!