Bloemenbuurt Noord lijkt op het eerste gezicht een buurt zoals er wel meer van zijn. Maar wie een beetje beter kijkt, ziet dat het een stukje Eindhoven is dat de moeite waard is. Niet in de laatste plaats door de mensen die er wonen. Juliette de Wette stak haar licht op in de wijk, ging de deuren langs, en legde de verhalen van dertig buurtbewoners vast. Het resultaat leidde tot het boek ‘Achter de Voordeur’, dat komende woensdag aan de bewoners wordt gepresenteerd.

Door Rob Weekers

“Je kent je eigen buren meestal wel, maar hoe goed ken je ze nu werkelijk? Dat vroeg ik me af”, zegt Juliette. “Met een goed gesprek kom je heel veel over iemand te weten, verhalen die de moeite waard zijn. Al die verhalen bij elkaar geven een mooi beeld van wat ik toch wel een bijzondere buurt in Eindhoven vind. Een buurt die wordt gekenmerkt door diversiteit; jong en oud door elkaar, met veel kleurrijke mensen uit verschillende culturen. En nee, die leven niet naast elkaar, maar mét elkaar, zo heb ik ervaren. Hoe mooi is dat!”

Het boek is het resultaat van de samenwerking tussen initiatiefneemster De Wette, Stichting Onze Bloemenbuurt, woonstichting ‘Thuis, en studenten van SintLucas. Het is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Noord-Brabant. Het project benadrukt het belang van inclusiviteit, dat zeker ook wordt gedragen door Marjan en Jolanda, de oprichters van Stichting Onze Bloemenbuurt.

Podium

Achter de Voordeur weerspiegelt de intensiteit van de ontmoetingen en de persoonlijke verhalen die het project kenmerken. “Ik wil mensen een podium geven”, zegt Juliette de Wette. Een van de geportretteerden in het boek is de van oorsprong uit Brazilië afkomstige Paulo Ferreira, die Juliette liefkozend typeert als ‘paradijsvogel’. Paulo is kunstschilder en is iedere week op de Kunstmarkt in Amsterdam te vinden. “Een mooi mens, die mega-positief en dankbaar in het leven staat”, zegt Juliette. “Zijn partner Giovanni gaat er wekelijks met andere buurtbewoners op uit om afval te prikken. Het lijkt iets kleins, maar zo houd je de buurt niet alleen schoon, maar zorg je er ook voor dat mensen elkaar beter leren.”

Buurtonderzoek

Een mooi en warm project, eigenlijk een soort van buurtonderzoek, zo omschrijft Juliette de Wette het proces dat heeft geleid tot Achter de Voordeur. “Wie wonen hier, met welke woongeschiedenis en gezinssamenstelling, wat zijn hun passies en dromen?” Alles bij elkaar geeft het een mooie indruk van de mensen die in Bloemenbuurt Noord wonen. Reden voor woonstichting ‘Thuis om het initiatief van Juliette te ondersteunen. “Daarmee begon het balletje pas goed te rollen”, zegt Juliette. “Ik ben best trots op het resultaat.”

Juliette speelt met het idee om het project ook in andere stadsdelen en buurten uit te gaan rollen. “Dat zit nog in de pijplijn. In ieder geval heb ik met ‘Achter de Voordeur’ een mooie blauwdruk paraat. Hoe meer instanties ik erbij kan betrekken, hoe beter het is: uiteindelijk gaat het om samenwerking. Het wat zijn als dit initiatief over de hele stad voet aan de grond krijgt. Al die verhalen bij elkaar, dat gaat dan een behoorlijk dik koffietafelboek worden”, lacht Juliette de Wette, om er direct bij aan te tekenen: “Zo ver is het natuurlijk nog lang niet.”

’Soms is een klein duwtje in de rug al voldoende’

Naast dat Juliette de Wette de thermometer in de buurt stak, heeft Achter de Voordeur ook als doel om mensen meer bij elkaar te brengen. “En dat kan eigenlijk best simpel en op veel manieren”, zegt JulietteWette. “Zo hebben enkele bewoners de koppen bij elkaar gestoken om samen de buurt te vergroenen, en met name oudere mensen te helpen bij het onderhouden van tuintjes. Ook is een initiatief voor buurtpreventie van de grond gekomen, en zijn er buurtbewoners die een plan hebben gemaakt om gereedschappen aan elkaar uit te lenen.” Het gaat om verbinding, wil De Wette maar zeggen. “Het resultaat is een positieve impact op de gemeenschap, en dat begint bij de mensen zelf. Soms is een klein duwtje in de rug al voldoende om iets in begweging te krijgen.”

De studenten van SintLucas hebben aanzienlijke tijd besteed aan het vastleggen van persoonlijke verhalen van buurtbewoners middels fotografie en video, met QR-codes waarachter een korte video schuil gaat waarin de buurtbewoners je even een kijkje geeft in zijn of haar leven. “De fotografie”, vertelt Juliette enthousiast, “heeft iedere bewoner op zijn meest authentieke wijze in beeld gebracht. Prachtig, het eindresultaat mag er zijn!”

De kop bij de doorlees op pagina 3 mag zijn: Achter de Voordeur geeft inkijkje in Bloemenbuurt