Groots, dat is het zeker! Maar liefst 63 keer zette Guus Meeuwis het Philips Stadion al op z’n kop en dat gaat hij vanaf vandaag (vrijdag 14 juni) nog eens negen keer doen. En dan…. dan valt het echt doek voor de Groots met een zachte G-concerten. We blikken terug met drie Eindhovense fans van het allereerste uur: Marion Kirchner (73), Ben Beckmann (52) en Arno van der Linden (47). “Het is gewoon één groot bourgondisch Brabants feest.”

Door Marjolein van Hoof

“Het maakt niet uit in wat voor moment je in het leven staat - of je gelukkig bent of juist verdrietig - als je bij Guus in het stadion bent, dan is het feest”, vertelt Marion Kirchner enthousiast. En zij kan het weten: “Ik heb één jaar gemist omdat de zoon van onze beste vrienden begraven werd, maar voor de rest heb ik alle edities meegemaakt, soms wel drie keer per jaar”.

Marion kan met recht een echte Guus-fan genoemd worden. “Ik weet nog goed dat ik hem voor het eerst zag, lang geleden tijdens het evenement Muziek op het Plein bij de Efteling. Er kwam zo’n studentenclubke uit Tilburg op het podium en Guus zong Het is een nacht. Vanaf dat moment houd ik van die kerel! Als ik ‘m op tv zie, bij Shownieuws of zo, dan denk ik: daar zit ie dan, die lekkere Tilburgse jongen. Zonder kapsones en met beide benen op de grond. Hij speelt de sterren van hemel en toch blijft hij gewoon Guus”, zegt ze stralend.

Trotse Brabander

“Ooit als student begonnen met muziek maken en kijk wat hij heeft bereikt: superknap wat Guus heeft neergezet”, vult Ben Beckmann aan. Ook hij heeft, op één jaar na, alle edities van Groots met een zachte G meegemaakt, vaak twee keer per jaar.

“Ik ben een trotse Eindhovenaar en Brabander en daar horen deze concerten gewoon bij”, verklaart Ben eenvoudig. “We gaan altijd met een vaste vriendengroep van een man of tien en daarnaast ga ik nog een keer met mijn ondernemersclub. Iedereen vindt het gewoon hartstikke leuk en het is praktisch in onze achtertuin. We hebben niet zoveel concertlocaties in Eindhoven en dat is het leuke aan Guus: even 5 minuten op de fiets en je hebt een prachtig concert te pakken.”

Traditie

“Het is gewoon een heerlijke Eindhovense traditie, net als carnaval”, knikt Arno van der Linden. Hij heeft alle Guus-concerten in het Philips Stadion meegemaakt en dat vaak twee keer per jaar. Als fotograaf is hij namelijk steevast op de openingsavond te vinden. “Helemaal vooraan op het veld. Je maakt het concert dan nóg beter mee. Daarna ga ik vaak nog een keer, maar dan met vrienden en mijn vriendin. De ene keer sta ik er met een camera in mijn hand, de andere keer met een pilsje”, grinnikt hij.

De Eindhovense fans zijn het roerend met elkaar eens: het is de sfeer die de concerten zo bijzonder maakt. “Iedereen is één”, vat Marion kort samen. “Ik ben niet meer de jongste, deze dame loopt ook al tegen de 75, maar dat maakt helemaal niet uit. Jong of oud: in no time heb je contact en voordat je het weet sta je daar met vreemde mensen samen te zingen en te dansen.”

Ben: “Het is gewoon één grote kroeg waarin je terechtkomt. Je komt allerlei leuke mensen vanuit het hele land tegen en iedereen ouwehoert met elkaar: echt mooi! Het is een feest van herkenning, je zingt zo’n beetje alle liedjes mee, en elk jaar zijn er leuke gastartiesten. Doe Maar vond ik bijvoorbeeld geweldig en ook Golden Earring was super”.

Megasucces

“Als Guus er is, dan leeft Eindhoven”, vult Arno aan. “Het centrum stroomt vol met fans. Tegen de tijd dat het concert begint, heb je een grote uitloop naar het stadion en daarna trekt iedereen weer de stad in. Het is supergezellig.”

Ben: “Als je kijkt wat deze concerten economisch betekend hebben voor de regio: dat is ongelooflijk. Een megasucces voor de horeca. Het zou wel gaaf zijn als we het Philips Stadion kunnen blijven gebruiken voor concerten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan avonden à la De Vrienden van Amstel Live. Bavaria zou hier natuurlijk mooi op kunnen inspringen”.

Marion: “Ik denk dat de horeca tijdens de Guus-concerten net zoveel binnensleept als met carnaval. Maar belangrijker nog: het is zo leuk en gezellig! Iedereen komt met hetzelfde doel: plezier maken. En waar je ook loopt, mensen spreken je aan. Vorig jaar troffen we een groep uit Enschede, vier jongens met leren jassen en dikke tattoos. Mannen waarvan je misschien denkt: ik kan beter bij hen uit de buurt blijven. Ze hadden een hotelkamer hier en ze gingen iedere dag naar Guus! Haha, dat verwacht je niet. Superleuke kerels. Tja, ik ga Guus en de hele sfeer echt missen”.

Stoppen met een boem

Dat geldt ook voor Arno: “Ik vind het zo jammer dat het stopt, het is een geweldige traditie! Tegelijkertijd snap ik Guus wel. Op je hoogtepunt moet je stoppen”. Ben knikt: “Je kunt beter stoppen met een boem dan dat het ooit als een nachtkaars uitgaat. Al met al is het een enorm succes voor Eindhoven geweest en daar mogen we heel trots op zijn”.