Barry Wonder (33) onderzocht maar liefst 15 jaar lang de bevrijding van Eindhoven. In 2019 schreef hij een boek over de bevrijding van Woensel, maar daarmee was het verhaal nog niet helemaal verteld. Om ook de gebeurtenissen in de zuidelijke stadsdelen te belichten, presenteert hij op 18 september zijn tweede boek: ‘Bevrijding Eindhoven – ooggetuigen vertellen’.
Barry Wonder, uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna, is al van jongs af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk door films en documentaires op tv, maar ook de verhalen van zijn oma wekten zijn interesse. Naspeuring bracht hem bij de grootschalige operatie ‘Market Garden’.
Bevrijding Woensel
Zo’n 15 jaar geleden kreeg hij het boek ‘De bevrijding van Eindhoven’ van auteur Karel Margry onder ogen. Hierin las hij dat de Duitsers met een aantal stukken geschut wanhopig probeerden om de bevrijding van de stad te voorkomen. In Woensel braken hevige straatgevechten uit, waarvan omwonenden de dupe waren. Al snel kwam hij via het internet in contact met een ooggetuige, die zijn belevingen uit eerste hand deelde. Zijn boeiende verhalen brachten Wonder op het idee om op zoek te gaan naar de laatste ooggetuigen van de bevrijding.
Ruim 10 jaar lang bezocht hij honderden mensen en verzamelde hij vele verhalen en foto’s. In 2019 resulteerde dat in het boek ‘Bevrijding Woensel – ooggetuigen vertellen’. Daarmee was het verhaal nog niet helemaal verteld. In Woensel werd weliswaar hard gevochten, ook in de zuidelijke stadsdelen maakten de mensen angstige momenten mee.
Enorm leed
Na vier bezettingsjaren was Eindhoven op 18 september 1944 vrij, maar het gevaar bleek niet geweken. Vanaf 19 september deed onder meer de Duitse Panzerbrigade 107 verwoede pogingen om de opmars bij Son af te snijden. Een zwaar Duits bombardement op de stad veroorzaakte in de avond van 19 september 1944 een enorm leed.
Pas op 22 september 1944 verplaatste het front zich naar het noorden, waardoor de rust langzaam terugkeerde. Als stad achter de frontlinie verbleven nog tot in 1945 soldaten in Eindhoven. Hieruit ontstonden hechte vriendschappen met de bevolking.
Echte verhalen
In zijn nieuwe boek tekende Wonder verhalen op van ooggetuigen uit die tijd. Van Jan Beckers bijvoorbeeld: ‘Ik woonde in de Johannes van Eindhovenstraat op nummer 17. Op de dag van de bevrijding liep ik vanuit onze straat naar de Voorterweg. Toen ik de hoek om keek, kwamen enkele Amerikaanse parachutisten mij tegemoet gelopen. Ze werden gevolgd door een grote groep mensen’.
Of Noud van Roosmalen: ‘Heel Tuindorp liep ’s avonds uit om het binnenrollende oorlogsmaterieel te bekijken. De zware tanks lieten de grond trillen. Veel mensen stonden langs de weg om het Britse 2e Leger te begroeten. Mensen juichten en waren opgetooid met oranje en rood-wit-blauw. De Amerikaanse parachutisten en de geallieerde hoofdmacht hadden nu eindelijk fysiek contact met elkaar’.
En Kees Coebergh: ‘Op 19 september 1944 keek ik ’s avonds door het raam van de voorkamer in de Hertogstraat naar buiten. Boven de huizen aan de overkant zag ik drie felle lichtbronnen in de lucht. Dit bleken lichtkogels te zijn, voorafgaand aan het bombardement. Met ons gezin zijn wij achter in het huis gaan zitten’.
Boekpresentatie
Deze en andere verhalen lees je in ‘Bevrijding Eindhoven – ooggetuigen vertellen’. In dit boek staan meer dan 100 ooggetuigenverhalen en 750 veelal ongepubliceerde foto’s van voor, tijdens en na de bevrijding van Eindhoven. Wonder presenteert dit lijvig boekwerk op woensdag 18 september om 14.00 uur in de Catharinakerk. Belangstellenden zijn van harte welkom.
Meer weten? Kijk dan hier voor meer info.