Voor Tim Eerdmans uit Eindhoven staat de hele week in het teken van voetbal. Als jeugdtrainer, speler, scheidsrechtercoördinator én KNVB-arbiter blijft er weinig meer over van zijn spaarzame vrije tijd. Voor zijn verdiensten voor voetbalvereniging RPC uit Stratum werd de 18-jarige Tim geëerd met het Jeugdlintje, toegekend door de gemeente Eindhoven aan jongeren die een verschil maken.

Door Rob Weekers

Met een smoes werd Tim naar het auditorium op de sportcampus van de Herdgang gelokt. “Zogenaamd om scheidsrechters te begeleiden tijdens een voetbaltoernooi om de Challenge Cup, maar dat pakte toch net even anders uit”, blikt Tim terug. “Ik was stomverbaasd toen ik familie, vrienden en alle spelers en ouders van het voetbalteam dat ik train daar zag. Toen begon er wel iets te dagen. Alle blikken waren op mij gericht, dat voelde eventjes ongemakkelijk. Ik ben hartstikke trots op het Jeugdlintje!”

Sterspeler worden zit er voor Tim niet in, een carrière als trainer streeft hij niet na, maar een van de beste scheidsrechters van ons land worden wél. Al op zijn elfde begon hij met een scheidsrechterscursus voor pupillen, en op zijn vijftiende floot hij zijn eerste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter. Zijn zondagen zijn tegenwoordig gevuld om wedstrijden in de derde en vierde klasse bij de amateurs in goede banen te leiden.

Goed op weg

Zijn ambities steekt de jonge Eindhovenaar niet onder stoelen of banken: arbiter worden in de eredivisie van het betaald voetbal. “Dat is voor een klein aantal scheidsrechters weggelegd”, weet Tim. “Maar ik ben goed op weg, zit redelijk op schema.” Een wedstrijd fluiten waarbij zijn favoriete club PSV actief is, zit er als scheidsrechter uit Eindhoven dan niet in. “Daar valt mee te leven”, grapt Tim lachend. “Misschien dat FC Eindhoven wel zou kunnen.”

Extra zetje

Momenteel volgt Tim het opleidingstraject SO3 (Scheidsrechtersopleiding 3), een stap hoger in de opleiding zit in het verschiet. Zijn zinnen heeft Tim gezet op het talententraject dat de KNVB aanbiedt om jonge veelbelovende scheidsrechters een extra zetje in de rug te geven. “Dat zou een mooie springplank zijn naar een hoger niveau. Natuurlijk, ik heb nog een flinke weg te gaan, moet nog veel leren.”

Lachen

“Ha, we hebben weer een jonge scheids, je scheelt misschien wel 60 jaar in leeftijd met de vorige die we hadden!” Tim kreeg het onlangs voor de aftrap van een wedstrijd onder zijn leiding van een speler te horen. “Daar kan ik zelf ook wel om lachen”, zegt hij. “Veel spelers zijn tussen de 20 en 30 jaar, die willen natuurlijk kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben, zien hoever ze kunnen gaan. Prima hoor, dat hoort er allemaal bij.”

Dóór voetballen

De eerste tien minuten van een wedstrijd zijn voor een scheidsrechter belangrijk, weet Tim uit ervaring. “Je moet je mannetje kunnen staan, maar ik sta niet als een soort van baas op het veld. Ik ben niet het type dat gezag afdwingt door met kaarten te gaan strooien. Emotie moet je ook toelaten, juist in het voetbal. Spelers mogen best met me in discussie gaan, maar dan wel op een normale manier. Als het te ver gaat, dan ben ik er snel klaar mee. Niet eindeloos blijven discussiëren, maar dóór voetballen, en een wedstrijd een wedstrijd laten zijn. Als het na het laatste fluitsignaal niet over mij gaat, dan heb ik het goed gedaan. Het mooiste compliment dat je na afloop kan krijgen is: goed gefloten scheids!”

Anticiperen

Wanneer mag iemand zich een goede scheidsrechter noemen? Tim moet er even over nadenken. “Er zijn zoveel factoren die een rol spelen. Spelregelkennis, looplijnen in het veld, houding, hoe ga je om met weerstand, noem maar op. Op het veld moet je constant alert zijn, scannen, en situaties inschatten. En dan is er ook nog een grijs gebied als het gaat over toepassen van regels en interpretatie. Er gebeurt zóveel, in controle blijven is dan belangrijk. De kunst is om zoveel mogelijk te anticiperen. Dat ik zelf voetbal scheelt een hoop, ik weet dat je soms net te laat bent met het inzetten van een sliding. Vaak weten spelers het zelf ook wel als ze de fout ingaan.”

Ervaring

Zijn grootste valkuil als scheidsrechter? Tim, peinzend: “Soms ben ik in het veld nog wat te lief, zou ik iets harder mogen zijn. Heeft ook wel met leeftijd te maken. Om als 18-jarige oudere spelers te vertellen wat wel of niet mag, dat voelt nog een beetje onwennig, maar het gaat steeds beter. Van iedere wedstrijd die ik fluit, steek ik wel wat op.”

Eerlijk zijn

Niet in de laatste plaats is persoonlijkheid een bepalende factor, weet Tim. Zijn studie Human Resource Management aan de Avans Hogeschool in Den Bosch komt Tim wat dat betreft goed van pas. “Soms moet je ook eerlijk zijn, bijvoorbeeld als je een situatie niet kan beoordelen omdat je er niet helemaal goed voorstond. Dat werkt een stuk beter dan net doen of je het allemaal wél scherp hebt gezien.”

Prikkelen

Open en eerlijk is Tim ook naar de spelers van RPC 14-1, waar hij als trainer jongens van 12 en 13 jaar onder zijn hoede heeft. Met wedstrijden op zaterdag en trainingen op dinsdag en donderdag heeft Tim er zijn handen vol aan. Over een week kan hij als het een beetje meezit met zijn jongens kampioen worden. “Ik vind het leuk om met die gasten bezig te zijn, ze wat bij te brengen. Ik probeer te prikkelen, ze zelf over tactiek te laten nadenken. Dat werkt een stuk beter dan ze heel strikt te vertellen hoe ze moeten spelen. Maar ook hebben we veel lol met elkaar, voetbal moet vooral ook leuk zijn. Oók als scheidsrechter.”