“Ongelooflijk trots.” Ontwerper en kunstenaar Peer Retera vat het kort en bondig samen. De creatieve Eindhovenaar werd gevraagd om de carnavalsonderscheiding te ontwerpen voor Mina d’n Urste, die afgelopen zaterdag tijdens het Federatiebal werd uitgeroepen tot nieuwe Stadsprinses van het Lampegat. “Dat ik me nu Hofontwerper mag noemen, dat is een hele eer.”

Door Rob Weekers

Het ontwerp dat op de medaille is te zien, blijft deze carnavalsdagen zeker niet onopgemerkt. Zo komt het onder meer op groot formaat terug op verschillende banners tijdens de optocht. “Ik heb in de loop van mijn carrière genoeg moois mogen maken, en daar ook waardering voor gekregen, maar dit is toch net effe wat anders”, zegt Retera met gevoel voor understatement. Dan relativerend: “Zo’n zware opgave was het eigenlijk niet. Maar het moet natuurlijk wél allemaal kloppen.”

Meteen raak

Retera kreeg afgelopen oktober een telefoontje van SFEC-voorzitter Ivo Soetens met de vraag of hij het zag zitten om de nieuwe medaille te ontwerpen. “Daar hoefde ik niet lang over te denken”, zegt Peer. Het ontwerp van het nieuwe logo was niet bepaald een monsterklus voor hem. Een schets uit de losse pols was meteen raak. “Het ging van een leien dakje, het idee zat al in mijn hoofd”, blikt hij terug op het creatief proces.

Peer Retera is het wel gewend om onder druk te presteren. Zo kan hij bogen op zijn ervaring als stand up cartoonist, en is tekenen en schilderen sinds zijn jonge jaren zijn passie. Niettemin bleef de eerste aanzet -een pentekening op papier- een tijdje op het bureau liggen van Retera. “Natuurlijk moet de uitwerking wel goed zijn, per slot van rekening geef ik een soort gezicht aan carnaval. En ja, hoe je het ook wendt of keert, dat is best een grote verantwoordelijkheid.”

Best wel tof

Peer Retera wist op voorhand als een van de weinigen dat Lampegat voor de eerste maal een Stadsprinses zou krijgen, en ook wat het motto is: Vur en Dur Mekaor. Wie precies de scepter zou gaan zwaaien, was voor hem tot voor kort nog maar de vraag. “Voor mijn basisontwerp maakte het niet zoveel uit. Ik vind het trouwens best wel tof dat Rosa van den Nieuwenhof is verkozen tot Stadsprinses. Een vrouw die de scepter zwaait, dat werd eens een keer tijd! Geef mij een goede reden waarom het altijd een man moet zijn? Die is er voor mij niet. Een vrouw kan de kar net zo goed trekken.”

Nieuw tijdperk

Het einde van een tijdperk, het begin van een nieuw. Retera treedt in de voetsporen van Sigismund de Ranitz, en dat is best historisch te noemen. Ruim veertig jaar ontwierp Sigismund de verschillende logo’s voor een keur aan Stadsprinsen.

“Petje af voor Sigismund, zijn ontwerpen maken een onlosmakelijk deel uit van de geschiedenis van het Lampegats carnaval”, zegt Peer. “Ik ken hem nog van de tijd ik adjudant was van Stadsprins Picollo Rosso, mijn neef Kees Retera, een dikke twintig jaar geleden. Ik wist dus wel een beetje dat een onderscheiding best wel een belangrijk onderdeel van het carnaval vormt. Toen al werd gezegd: Als de Ranits ermee ophoudt, dan word jij de nieuwe ontwerper. Ik heb er een tijdje op moeten wachten! En ja, ik hoop een mooie reeks neer te zetten.”