De mensen van het Regionaal Historisch Centrum nemen met regelmaat een duik in het archief om er een mooi pareltje op te vissen. Ditmaal aandacht voor wat ooit een succesvol Eindhovens textielbedrijf was: Katoenfabrikant De Haes.

Als je vandaag de dag door de Tramstraat wandelt, vergt het veel verbeeldingskracht om je voor te stellen dat bijna 100 jaar lang spinmachines en weefgetouwen van een textielfabriek op de hoek met de Dommelstraat hebben gewerkt en geronkt.

De oprichter van deze fabriek was Ignatius de Haes (1836-1904), een typerende ondernemer uit de 19e eeuw, afkomstig uit een Eindhovense familie. Begonnen als linnenfabrikant, liet hij al snel thuiswevers voor hem werken. Toen de weefgetouwen een hogere snelheid konden bereiken en duurder werden, was concentratie in een fabriekshal noodzakelijk.

Na de nodige ervaring te hebben opgedaan in een vennootschap, begon Ignace in 1869 zijn eigen bedrijf. De groei van zijn bedrijf leidde in 1876 tot de opening van een nieuwe fabriek aan de bleekvelden aan de Dommel. Drie generaties van de familie De Haes hebben dit bedrijf geleid volgens de klassieke formule. Na de Eerste Wereldoorlog werd overgeschakeld van linnen naar het modernere katoen. Ondanks de druk van crisis- en oorlogstijden bleef het bedrijf kwaliteitsproducten leveren en kon het de concurrentie moeiteloos aan.

Uiteindelijk bleken de klassieke familiebedrijven in de textielindustrie niet meer in staat om zich aan te passen aan de eisen van de economische vooruitgang. Ze misten het kapitaal voor innovatie en schaalvergroting. Tegenwoordig herinnert alleen de Dommelroute aan de plek waar ooit miljoenen meters stof werden geproduceerd.