De parel van deze week is er eentje met een (nogal) oranje tintje! De eerste officiële Koninginnedag vond plaats op 31 augustus 1890, ter ere van de verjaardag van Koningin Wilhelmina.

Haar verjaardag werd de vijf jaren daarvoor ook al gevierd, toen nog onder de naam Prinsessendag. De feestdag werd geïntroduceerd door de Liberalen om de eenheid van Nederland te benadrukken. Daar zijn ze goed in geslaagd, en de feestdag is inmiddels niet meer weg te denken. Ook dit jaar zal de oranjegekte weer toeslaan, ditmaal om de verjaardag van Koning Willem-Alexander te vieren op 27 april.

Een van de vaste onderdelen van Koningsdag/Koninginnedag is de jeugdoptocht. Ook in 1958 werden kinderen opgetrommeld om een mooie oranjehaag te vormen. Stipt om 09.15 moesten de kindertjes verzamelen aan de Dr. Schaepmanlaan langs het Stadswandelpark in Eindhoven. Ben je niet in het oranje? Dan val je toch echt buiten de boot: “Natuurlijk kom je daar niet zomaar in je gewone kleren. Het is dan Koninginnedag en dat moeten we ook goed aan je kunnen zien, zorg er dus voor, dat je in Oranje gestoken bent”. En ook de fiets moet eraan geloven: “Als je met de fiets of met de autoped komt, dan heb je die natuurlijk ook mooi versierd”.

Kinderen werden extra aangemoedigd om zo mooi mogelijk verkleed te gaan, want er werden prijzen uitgereikt aan de mooiste en leukste versieringen! Voor de deelnemers was na afloop een ruimte gereserveerd om het militaire defilé gade te slaan.