Op zoek naar een lekker vegetarisch en glutenvrij voorgerecht? Maak dan eens deze koolrabi oosterse tomatenbouillon.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 1 koolrabi
- 1 kg tomaten
- 200 ml Griekse yoghurt
- tabasco
- 50 ml gembersiroop
- 1 rettich
- 1 scheutje sojasaus
- 200 ml keukenazijn
- 200 gr suiker
Garnering
- 1 handje babyrucola
- zeewier crackers
Bereiding
Snijd de koolrabi in blokjes van 2x2 cm. Meng 100 ml azijn, 100 gr suiker en 500 ml water in een pan en breng aan de kook. Voeg dan de koolrabi toe en kook dit beetgaar. Breng het vocht op smaak met een scheutje sojasaus en tabasco, en laat dit een nacht in de koelkast staan.
Snijd de tomaten grof en draai ze fijn in de blender of keukenmachine. Hang een bolzeef met een theedoek in een kom. Stort de tomaten in de zeef en laat dit een nacht in de koelkast uitlekken.
Snijd met de kaasschaaf 16 hele dunne plakken van de rettich. Kook de overgebleven 100 gr suiker, 100 ml azijn en 500 ml water kort, totdat de suiker is opgelost. Leg de plakken rettich in de pan en leg ook deze een nacht weg.
Begin de volgende dag met de tomaten. Haal de bolzeef met tomaten uit de kom, want je hebt het vocht van de tomaten nodig. Dit breng je op smaak met tabasco, gembersiroop en wat zout. Doe deze tomatenbouillon in een kannetje. De overgebleven tomatenpulp draai je fijn in de keukenmachine. Voeg hier de yoghurt aan toe en breng het op smaak met peper en zout. Doe dit mengsel in een spuitzak.
Dep de rettich plakken droog. Leg 2 plakken kruislings op elkaar en spuit in het midden van de plak een dotje yoghurt. Snijd de plakken op lengte en vouw ze over elkaar heen, zodat er een pakketje ontstaat. Neem de koolrabi uit het vocht en dep deze ook droog.
Dien het gerecht op als een echte chef! Pak een mooi diep bord en leg 4 blokjes koolrabi in het bord. Giet er een beetje siroop op en leg hierop 3 rettich ‘pakketjes’. Spuit wat toefjes van het yoghurtmengsel op het bord en garneer je gerecht af met de zeewiercrackers en takjes babyrucola. Giet aan tafel de bouillon over het geheel heen.
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het Eindhovens Local Taste kookboek, waarin je verschillende lekkere gerechten vindt van lokale ondernemers.
