In Groot Eindhoven vind je geregeld een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Inspirerende ideeën voor thuiskoks. Deze week: Iberico bitterballen met truffelmayonaise.
Ingrediënten
100 gr roomboter
100 gr bloem
600 ml volle melk
10 gr kippenbouillonpoeder
100 gr Iberico ham (fijngehakt)
1 kleine teen knoflook (fijngehakt)
1 eetlepel platte peterselie (fijngehakt)
10 ml sojasaus
1 theelepel Sriracha (scherpe chilisaus)
1 theelepel gerookte olijfolie
8 gr poedergelatine
Paneermeel
Eiwit (licht losgeklopt)
100 gr Belgische mayonaise
20 gr truffeltapenade
Bereidingswijze
1. Smelt de roomboter in een pan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de roux 5 minuten garen op laag vuur, blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
2. Voeg de melk beetje bij beetje toe, al roerend met een garde. Laat de saus indikken op laag vuur.
3. Voeg het kippenbouillonpoeder toe en roer goed door.
4. Voeg de Iberico ham, knoflook, peterselie, sojasaus, Sriracha en gerookte olijfolie toe. Roer goed door en laat nog enkele minuten zachtjes garen.
5. Haal van het vuur en voeg de poedergelatine toe. Roer tot deze volledig is opgelost.
6. Giet de massa in een schaal, dek af en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
7. Gebruik een ijsknijper of lepel om porties te nemen. Rol er kleine bolletjes van. Rol de bolletjes eerst door paneermeel, dan door eiwit, en vervolgens weer door paneermeel.
8. Verhit olie tot 180°C. Frituur de bitterballen tot ze goudbruin en krokant zijn (± 2 minuten).
9. Maak de truffelmayonaise. Doe de mayonaise en truffeltapenade samen in een mengbeker. Meng met een staafmixer tot een gladde saus. Serveer koud naast de bitterballen.
Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo