In Groot Eindhoven vind je elke week een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Deze week is hij trotse vader geworden van Julián en daarom voor de gelegenheid dit recept: Kokossoezen met dulce de leche van kokos.
Ingrediënten
Soezenbeslag
50 ml water
50 ml melk
50 g boter
50 g bloem (gezeefd)
Snuf zout
2 eieren (middelgroot)
Kokoscroute
25 g roomboter (kamertemperatuur)
55 g kristalsuiker
40 g bloem
25 g kokosklapper
Vulling
1 blikje gecondenseerde kokosmelk
100 g muisjes
Bereidingswijze
Soezen:
1. Doe water, melk, boter en zout in een pan en breng aan de kook.
2. Voeg in één keer de bloem toe zodra het mengsel kookt. Roer krachtig met een houten lepel tot het beslag een bal vormt en loskomt van de pan.
3. Voeg één voor één de eieren toe, goed roerend na elk ei. Gebruik hiervoor een garde. Het beslag is klaar als het glanst. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
4. Spuit met een spuitzak doppen op vetvrijpapier in een ovenschaal en vries deze aan.
Kokoscroute:
1. Meng boter, suiker, bloem en kokos tot een samenhangend deeg en rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot ongeveer 2-3 mm dikte.
2. Steek rondjes uit (iets groter dan de soezen) en leg ze op een bord of bakplaat. Zet de rondjes minimaal 30 minuten in de vriezer zodat ze stevig worden.
Dulce de leche:
1. Verwijder het etiket van het blikje gecondenseerde kokosmelk en plaats het gesloten blikje in een grote pan met water tot het blikje minstens 5 cm onder water staat. Breng het water aan de kook, zet daarna het vuur lager zodat het zachtjes blijft koken. Laat het blikje 2,5 tot 3 uur zachtjes koken voor een dikke, karamelkleurige dulce de leche. Controleer regelmatig of het blikje onder water blijft. Voeg zo nodig heet water toe.
2. Haal na het koken het blikje voorzichtig uit het water met een tang en laat het volledig afkoelen op kamertemperatuur voordat je het opent. Open nooit een heet blikje!
Afwerking:
1. Leg een bevroren kokoskorst-rondje op elke soes. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C (boven- en onderwarmte) voor ongeveer 30-35 minuten, tot de soezen goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen op een rooster.
2. Maak een gaatje aan de onderkant van de soes en vul deze met de dulce de leche van kokos.
3. Bestrooi tot slot met de muisjes.
Heerlijk voor bij de koffie!
Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo