In Groot Eindhoven vind je elke week een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Inspirerende ideeën voor thuiskoks. Deze week: Tomaat burrata met gemarineerde cherrytomaatjes, dressing van basilicum en aceto balsamico.
Burrata is een Italiaanse verse kaas van rauwe koemelk die gemaakt is van mozzarella en room.
Ingrediënten
250 ml zonnebloemolie
1 bos (30-40 gr) verse basilicum
125 gr cherrytomaatjes
1 eetlepel extra vierge olijfolie
1 mespunt piment d’Espelette (chilipepertje)
2 takjes verse tijm
2 el oude aceto balsamico (balsamicoazijn)
2 takjes basilicum
1 bol mozzarella
Bereidingswijze
1. Maak de basilicumolie: Scheur de basilicum in grove stukken en doe dat samen met de zonnebloemolie in de keukenmachine. Mix op hoge snelheid gedurende 6 tot 10 minuten, totdat je merkt dat de olie warm wordt. De olie wordt diepgroen van kleur. Giet het mengsel door een fijne zeef in een kom en laat rustig uitlekken zonder te persen. Bewaar de basilicumolie in de koelkast.
2. Ontvel de cherrytomaatjes en marineer ze: Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Snijd een kruisje aan de onderkant van de tomaatjes. Dompel ze 10–15 seconden in kokend water, daarna direct in ijswater. Pel het velletje er voorzichtig af.
Meng de olijfolie met piment d’Espelette en wat geritste tijm door elkaar. Voeg de tomaatjes toe aan de marinade en laat marineren voor ca. 1 uur.
3. Bereid de aceto dressing: Gebruik lekker oude aceto balsamico. Voeg de koude basilicumolie toe aan de aceto balsamico. Vermeng voorzichtig vlak voor opdienen.
Leg de bol mozzarella in het midden van het bord. Dresseer de cherrytomaatjes (liefst op kamertemperatuur) er omheen en pluk kleine blaadjes basilicum om af te dresseren. Voeg 2-3 eetlepels aceto dressing toe aan het bord. Smakelijk!
Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo