In Groot Eindhoven vind je elke week een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Inspirerende ideeën voor thuiskoks. Deze week: patatas bravas met aioli en bravas saus.
Ingrediënten
50 ml koude melk
2 gr zout
3 gr knoflook
5 ml citroensap
120 ml zonnebloemolie
50 ml ketchup
10 ml Sriracha (scherpe chilisaus)
300 gr aardappelen (vastkokend)
1 gr piment d’espalette (aromatisch chilipepertje)
3 takken platte peterselie
Bereidingswijze
Aioli
Voor de aioli is het belangrijk dat de melk goed koud is, anders emulgeert het niet met de zonnebloemolie.
1. Vermeng koude melk, zout, knoflook en citroensap in een maatbeker. Blender fijn met behulp van een staafmixer.
2. Voeg de zonnebloemolie druppelsgewijs toe aan het mengsel, totdat er een mayonaise ontstaat.
3. Doe de aioli in een kleine spuitfles of spuitzak, zodat je straks mooie dunne lijntjes kan maken.
Bravas saus
1. Meng de ketchup en de Sriracha door elkaar met behulp van een garde of lepel.
2. Doe de saus vervolgens in een kleine spuitfles of spuitzak, zodat je mooi dunne lijntjes kunt maken.
Patatas bravas
1. Schil de aardappelen met behulp van een dunschiller. Snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in stukken van ongeveer 2 cm.
2. Was de aardappelen goed in ruim water, zodat al het zetmeel is verwijderd.
3. Bak de aardappels voor in een frituur op 140 graden voor 4 tot 5 minuten. Laat vervolgens afkoelen.
4. Wanneer je de bravas gaat serveren, frituur dan voor 3 min op 180 graden totdat ze krokant zijn.
Serveren
Maak dunne lijntjes met de aioli over de bravas en doe daarna hetzelfde met de bravas saus. Dresseer af met gehakte peterselie en wat piment d’espalette.
Smakelijk!
Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo