Een indrukwekkende hoeveelheid aan data dat supersnel draadloos wordt verstuurd. Onderzoekers aan de TU/e zijn erin geslaagd om met infrarood licht data te versturen tussen de TU/e en de High Tech Campus, 4,6 kilometer verderop. Dit gebeurde met een verbluffende snelheid van 5,7 terabit per seconde, vergelijkbaar met het gelijktijdig streamen van 1,9 miljoen Netflix-series in HD.

Imponerende cijfers waarmee de onderzoekers een record in de boeken liet noteren voor snelste draadloze datatransmissie over een lange afstand in een stedelijke omgeving. “Draadloze communicatie op basis van infraroodlicht combineert de snelheid van glasvezel met de flexibiliteit van draadloze netwerken. Door dit op bestaande draadloze netwerk- en glasvezeltechnologieën aan te sluiten, kunnen we sterk onderling verbonden netwerken bouwen van het soort dat hogesnelheidsverbindingen overal ter wereld mogelijk maakt”, zegt Vincent van Vliet, onderzoeker aan de TU/e en betrokken bij het project.

Testopstelling

De grootste winst bestaat uit het feit dat met behulp van infraroodlicht onbeperkt veel verbindingen naast elkaar kunnen bestaan zonder dat er sprake is van interferentie. “Dat maakt een ongekende groei van draadloze netwerkcapaciteit mogelijk”, legt Van Vliet uit. De TU/e wil aan de basis staan om de hogesnelheidsverbindingen verder te ontwikkelen met een vaste testopstelling, de zogeheten Reid Photonloop. Eén van de antenne-opstellingen van de Reid Photonloop bevindt zich op het dak van het Flux-gebouw op de TU/e-campus. Het andere uiteinde van de testopstelling, 4,6 kilometer verderop aan de andere kant van Eindhoven, bevindt zich op de bovenste verdieping van gebouw 37 van de High Tech Campus.