Sinds de recente versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen o.a. culturele instellingen, restaurants en cafés weer tot 22.00 uur ’s avonds open zijn. Wel geldt de verplichting van zitten op 1,5 meter afstand. Welke stemming overheerst er en hoe zien instellingen de toekomst? We klopten op vier deuren.

EINDHOVEN - Bij het Natlab overheerst de blijdschap. Het filmprogramma loopt alweer, de theatervoorstellingen starten vanaf 18 februari en het cabaret naar verwachting in maart. Ties Lindner, hoofd Marketing: “Er kan meer dan vooraf gehoopt en we zien ook direct meer bezoekers dan verwacht. Daar maak je je natuurlijk zorgen om, dat bezoekers misschien niet meer goed durven. Maar velen staan toch wel te popelen om weer naar de film te gaan. De maatregelen zijn wel strenger dan ooit. De combinatie QR-code, mondkapje en afstand hebben we volgens mij nooit eerder gehad. Maar we wennen overal aan.” De impact van corona heeft Ties nadrukkelijk doen beseffen dat mensen niet zonder theater, elkaar ontmoeten en uitgaan kunnen. “Je kunt een film thuis kijken, maar in een zaal met anderen is echt een andere beleving.”

Effenaar

Poppodium De Effenaar schiet weinig op met de versoepelingen. Directeur Jos Feijen: “Ons nachtprogramma kan niet van start en onze concerten zijn voor een staand publiek: 1200 man die de muziek fysiek meebeleven. Onze artiesten kiezen ook bewust voor de dynamiek die dat geeft. Dat ombouwen naar 150 man zittend publiek is geen optie, qua beleving én financieel niet.” Hij hoopt vanaf maart weer enigszins normaal te kunnen draaien. Wellicht nog met een iets verminderde capaciteit en maatregelen, maar in elk geval met een enthousiast publiek, artiesten die tevreden zijn en zwarte cijfers. “Dat zou al wat zijn”, zegt Jos, die verwacht dat het best nog moeite zal kosten om het publiek terug te krijgen. “Sommigen gaan misschien meteen weer los, maar anderen kijken het wellicht eerst nog even aan.” Voor hem is het enige ‘positieve’ van corona dat het streamen van concerten, waar De Effenaar al langer mee bezig was, in een stroomversnelling is gekomen. “

“Wij zijn vóór alles heel blij dat we weer open zijn”, zegt Geertje van Geel van Marketing & Communicatie Parktheater. “Maar de capaciteitsbeperking en de vroege sluitingstijd zijn natuurlijk niet gunstig. We moeten veel volgeboekte voorstellingen verplaatsen en bij andere de ticketverkoop direct dichtzetten. Gelukkig zien we wel weer meteen theaterliefhebbers komen.” Voor de nabije toekomst hoopt Geertje uiteraard op complete openstelling. “Of in elk geval een langetermijnperspectief waar we op kunnen voortbouwen.” De coronaperiode is in het Parktheater benut om verkoop en programmering tegen het licht te houden. “Mensen boeken nu voor een heel seizoen, kan dat flexibeler? Kunnen we meer hybride programmeren, met fysieke voorstellingen en tevens live streams? En wellicht nog meer op maat, voor meer verzorgingshuizen dan we nu doen. Daar zien we wel mogelijkheden.”

‘t Rozenknopje

‘Niek van de Klundert, eigenaar van ‘t Rozenknopje, vindt het vooral fijn dat zijn café in elk geval tot 22.00 uur open kan. “Met die twee uur extra t.o.v. het OMT-advies laat het kabinet merken dat ze iets goed te maken hebben richting de horeca. Jammer is wel dat onze muziekactiviteiten in de bovenzaal niet door kunnen gaan. Door de verschillende coronaregels in diverse landen waagden veel internationale artiesten het er al niet op om te toeren. En een plaatsvervangend programma met Nederlands-talige artiesten is met het vroege sluitingsuur en de beperkte capaciteit niet haalbaar. Misschien kunnen we tijdelijk wat kleinschalige matineeconcerten op de zondagmiddag plannen. Je moet altijd iets positiefs proberen te halen uit uitdagende situaties.”

Niek hoopt dat de regeltjes er straks af kunnen zodat de medewerkers niet meer met controles maar met hun eigenlijke werk bezig kunnen zijn. Hij wil ook naar een nieuw normaal toe. “Vóór corona was het idee in de horeca dat alles tot de max moest. Is een café niet tot het plafond gevuld, dan is het niet gezellig. En je bent als restaurant pas succesvol als je elke centimeter met tafeltjes hebt gevuld. Corona heeft ons tijd voor bezinning gegeven. Ik denk dat het goed is om in grand café-achtige locaties en restaurants meer ademruimte te creëren. Meer focus dus op kwaliteit dan op massaliteit, dat zie ik wel zitten.”

Ellen Popeyus

‘we zien ook direct meer bezoekers dan verwacht’