Boeren uit Oirschot deelden donderdagmiddag groente en fruit uit aan de zorg- en welzijnsstudenten van Summa College in Eindhoven. Dat gebeurde in het kader van de Nationale Groente- en Fruitdag. De studenten waardeerden het initiatief. Ook al, omdat gezond eten nog lang niet altijd overal in de zorg de norm is.
EINDHOVEN - Het is middagpauze bij het Summa College op de Willem de Rijkelaan. In de kantine is het gezellig druk. Promotor Mark de Jong van standsorganisatie ZLTO loopt samen Marie-José en Marina, vertegenwoordigers van de Oirschotse boeren, met goed gevulde kisten langs de tafels. Ze delen vers fruit uit aan de studenten.
Fit blijven
“Een leuk initiatief”, zegt Margreet de Zwaan, student maatschappelijke zorg, terwijl ze haar tanden in de juist gekregen peer zet. “En lekker. Ik ben een echte fruiteter, ik eet zeker 3 stuks per dag. Ik vind het belangrijk om vers en gezond te eten. Waarom? Om fit te blijven. De aandacht die ze zelf voor gezonde voeding heeft, mist ze wel eens bij de zorginstelling waar ze werkt. “Bewoners krijgen 2 keer per dag vers fruit, maar ’s avonds eten ze meestal kant-en-klaarmaaltijden. Alleen in het weekend koken we zelf met verse producten.”
Gouden Schoolkantine SchaalStudent Sabine Slikker denkt dat het ook met kosten te maken heeft dat zorginstellingen voor kant-en-klaar kiezen. “Als je echt vers en biologisch wilt eten, is dat best duur.” Thuis probeert ze zoveel mogelijk met verse ingrediënten te koken. “Maar eerlijk is eerlijk, een friet met frikadel is ook lekker. En snel klaar.”
In de kantines van Summa College zijn snacks niet meer te vinden. De kantinewinkel is vooral gevuld met baguettes, volkorentosti’s, salades, fruit en yoghurt. Dat leverde Summa eerder dit jaar als eerste mbo-instelling in Nederland gouden Schoolkantine Schalen van het Voedingscentrum op.
Niet alleen op Summa College worden groente en fruit uitgedeeld, boeren en tuinders zijn op de Nationale Groente- en Fruitdag in het hele land actief. Die dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van gezond, gevarieerd en betaalbaar voedsel. En voor het Nederlandse product. “We hebben in Eindhoven bewust voor Summa Zorg gekozen”, zegt De Jong van de ZLTO. “Want deze studenten zijn onder meer de verplegenden van de toekomst.”
Directeur Katinka van Garderen van Summa Zorg kijkt goedkeurend als de boeren het fruit uitdelen aan haar studenten. “Voor onze studenten op de opleidingen in Zorg en Welzijn vinden we het extra belangrijk om aandacht te geven aan gezonde voeding. Het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt namelijk nog altijd: als we met gezond en gevarieerd eten gezondheidsklachten kunnen voorkomen vermindert dat de druk op de Zorg. En als onze toekomstige professionals dat kunnen uitdragen is dat pure winst.”
Van de redactie
‘deze studenten zijn de verplegenden van de toekomst’
