Eindhovense horecazaken bereiden zich goed voor op de verwachte topdrukte deze zomer. Ten opzichte van vorige zomer is het aantal oproepkrachten in de flexibele poules van horecazaken in Eindhoven gestegen: waar er vorig jaar nog gemiddeld twee medewerkers per zaak nodig waren om de roosters rond te krijgen, zijn dat er nu vier. Dat blijkt uit data van digitaal uitzendplatform NOWJOBS.

EINDHOVEN - Het personeelstekort in de horeca is inmiddels een nijpend probleem voor ondernemers. Volgens het CBS vond bijna 43 procent van de horecaondernemers in het tweede kwartaal dit jaar personeelstekort de belangrijkste belemmering. Nu de zomer voor de deur staat zijn de meeste zaken wanhopig op zoek naar extra personeel om de verwachte drukte te kunnen opvangen. Horecazaken spelen daar op in door de flexibele poules, die veelal bestaan uit jonge bijverdieners, uit te breiden.

Flexkrachten

“Ondernemers wachten niet tot het laatste moment, maar zijn de afgelopen maanden al druk bezig extra flexkrachten aan de flexibele poules toe te voegen om de verwachte drukte in de zomermaanden het hoofd te bieden. Voor een aantal Eindhovense horecazaken is dat gelukkig gelukt, maar er zijn er ook nog veel die staan te springen om extra personeel”, aldus Reinier Vastenburg, Country Manager NOWJOBS Nederland.

De vraag naar flexibele bijverdieners in Eindhoven is bovendien hoger dan de gemiddelde landelijke vraag volgens het uitzendplatform. Landelijk groeide de vraag naar flexibel horecapersoneel de afgelopen zes maanden met 23 procent, in de Eindhoven met maar liefst 38 procent.

Tegelijkertijd vinden jongeren het nog steeds leuk om in de horeca bij te verdienen, merkt Vastenburg. Dit blijkt ook uit onderzoek, eind 2021 uitgevoerd door NOWJOBS, onder ruim 600 bijverdieners naar hun wensen en behoeftes. “Wij zien dat de horeca en festivals nog steeds heel populair zijn. Als we kijken naar onze meest populaire shifts dit jaar, dan scoren vacatures als controleur voor toegangstickets bij een festival en horecamedewerker op een evenement enorm hoog, hier wordt verreweg het meeste op gereageerd. De concurrentie is alleen groot en jongeren hebben het voor het uitkiezen deze zomer. Salaris is wel van invloed op deze keuze, over het algemeen betekent een hoger uurloon ook meer sollicitanten.”

Het is overigens niet alleen de horeca die massaal de flexibele poules wil uitbreiden. De data van NOWJOBS laat ook zien dat er veel vraag is naar onder andere (fiets)bezorgers, winkelmedewerkers, klantenservicemedewerkers en administratieve krachten. Vastenburg: “We zien in veel sectoren een stijgende vraag naar bijverdieners om gaten in de roosters op te vullen. Dit is makkelijk te realiseren, ook voor ondernemers die nog behoefte hebben aan extra personeel in de zomermaanden om bijvoorbeeld pieken door terrasweer op te vangen.

Van de redactie

Horecawerk blijkt nog steeds populair onder jongeren