Veel Eindhovenaren kennen de Opwettense Watermolen uit Nuenen wel. Die ligt nét buiten de stadsgrens aan de andere kant van de Helmondweg. Je kunt er, heel gezellig, een lekker hapje eten. Onlangs is er een prachtig, zeer boeiend, boek verschenen over deze molen.
EINDHOVEN - In het boek staan prachtige foto’s, interessante tekeningen over de werking van de molen, maar ook kunnen we lezen over de molenaarsfamilies. Het is een historisch overzicht all over. Dit boek is samengesteld door Piet-Hein Halder en vormgegeven door Peter van Kemenade van 4PR.
Wij wilden wel eens weten wie Piet-Hein Halder is en wat hem heeft bewogen om zo’n schitterend boek over de Opwettense Watermolen te maken. Wij gaan met hem in gesprek en waar kan dat beter dan op de plek van de Watermolen zelf, in het restaurant dan wel te verstaan.
Familiegeschiedenis
Waar komt zijn fascinatie voor molens vandaan? Toch niet omdat Piet-Hein vlakbij de Genneper Molen in Eindhoven woonde? “Speelde misschien deels wel een beetje mee, maar het is vooral ook een stukje familiegeschiedenis. Ik had een oma, oma Verhoeven, die stamde af van de Keersopse Molen in Riethoven. Frans, een een zoon van Gerardus van Hoorn, de tweede generatie eigenaars en gebruikers van de Opwettense Watermolen, was getrouwd met een Verhoeven uit Riethoven. Daar kwam ik achter toen ik me serieus in de molen ging verdiepen.’ En het was niet alleen dat historische aspect. ‘Het was ook die hele mooie technische constructie die me aansprak.” Wat heel logisch klinkt uit de mond van een werktuigbouwkundig ingenieur.
Na zijn pensionering is Piet-Hein Halder zich steeds meer in de molens gaan verdiepen. Hij schreef al eerder eens het boek ‘Watermolens in Noord-Brabant, vroeger en nu’. Toen hij in 2019, op een symposium in Geldrop, Peter Geboers ontmoette (de huidige eigenaar van de Opwettense Watermolen), raakten de twee in gesprek. Dat leidde ertoe dat Peter Geboers zijn molenarchief deelde met Piet-Hein. “Een archief hebben is best bijzonder. Het stond vol gegevens waar ik nog geen weet van had.”
Anekdotes
Al vertellend, bladert Piet-Hein door het boek en ondertussen leert uw verslaggever van alles over molens. Maar er staan ook grappige anekdotes in het boek. Bijvoorbeeld hoe de Sint Antoniuskapel ‘De kapel van Opwetten’, de bijnaam ‘De Wolvenkapel’ heeft gekregen. Het boek staat boordevol informatie. Het historisch overzicht loopt van 1326 tot heden. Completer kan niet, zou je zeggen. Onlangs is, onder toeziend oog van genodigden, het eerste exemplaar overhandigd aan Stans Dongelmans, partner van Peter Geboers.
Het boek is voor €25 te koop bij de Opwettense Watermolen, in ‘t Klothuys, dat op zaterdag geopend is. Verder ligt het bij Bruna in Nuenen en de Gennepermolen in Eindhoven.
Gemma Eerdmans
‘De mooie technische constructie sprak me aan’