Eigenlijk is het een eenvoudig idee waar iedereen mee aan de slag kan: zelf groenten verbouwen. De 18-jarige TU/e-studenten Tom Karstens en Maties van Schuppen zijn er in hun studentenhuis in januari mee begonnen. Hun lesstof wordt nu omgeven door broeiende zaadjes van tuinbonen, courgettes, wortels, radijsjes, basilicum en peterselie.

EINDHOVEN - In hun herendispuut Audumla bespreken Tom en Maties regelmatig actuele kwesties waar ze al dan niet een project van maken. Hun idee om zelf groenten te gaan verbouwen past op meerdere fronten in die brandende actualiteit.

Bijhouden

“Denk alleen al maar aan de sterk stijgende voedselprijzen. We zijn net begonnen, maar het scheelt dadelijk wel in ons boodschappenbudget. Zo hopen we meer geld over te houden voor andere dingen. Bovendien is het niet veel werk. Oké, als je begint kost het wat tijd en geld, maar daarna is het alleen nog een kwestie van bijhouden en oogsten. Het is ook ontspannend om ermee bezig te zijn. Even weg van je computer en de hoge studiedruk, even de gedachten verzetten. Dat is goed voor je mentale gezondheid.”

Die mentale druk is sinds corona actueler dan ooit, zeker voor prille universitaire studenten zoals Tom en Maties. “De overstap van de middelbare school naar de universiteit is op zich al groot. Alles en iedereen is nieuw, je zit voor het eerst op jezelf, je moet overal je weg in zien te vinden en de studiedruk is hoog. We komen ook nog eens uit de coronatijd waarin het studietempo een stuk lager lag en de eisen waren aangepast. Maar op de TU/e is het ineens in hoog tempo volle bak studeren. Dat is een grote overgang. Zeker rond tentamens zit je lange dagen achter je computer. Al dat groen geeft dan afleiding en zorgt voor een rustgevende, gezellige sfeer in ons nog kale studentenhuis. En straks ook buiten als we een moestuintje gaan maken.”

Voldoening

De bedoeling is dat de groenten, kruiden en (straks mogelijk ook) vruchten op dinsdag op de studententafel komen. “Dan eten we altijd samen, met 14 man. Het zal zeker een band en een gevoel van voldoening geven als we samen het hele groeiproces hebben kunnen volgen en dan ook proeven wat we hebben opgekweekt.”

Daar houden de voordelen nog niet op, vinden Tom en Maties. “Door zelf te verbouwen doe je interessante biologische kennis op en ga je vanzelf meer groenten en dus gezonder eten. Bovendien voorkom je gebruik van bestrijdingsmiddelen en transport van groenten naar supermarkten en daarmee dus CO2-uitstoot. Dat scheelt natuurlijk vooral als heel veel mensen dit gaan doen. Daarom willen we anderen ook inspireren met ons duurzame idee. Het is in principe voor iedereen goed ‘behapbaar’. Je hoeft het niet meteen heel groots aan te pakken, je kunt heel klein beginnen bijvoorbeeld met een bak bij de kachel. Ook dan ervaar je de voordelen er al van.”

Ellen Popeyus

‘Je hoeft hetniet meteenheel grootsaan te pakken’