Onlangs werd de achtste verkiezing van Brabants Lekkerste Bier gehouden. Zestig bieren van verschillende typen waren ingezonden, uit maar liefst 41 Brabantse plaatsen, waarvan er drie afkomstig waren van Eindhovense brouwerijen.

EINDHOVEN - Het lijkt wel een herhaling van de geschiedenis. Meer dan 100 jaar geleden hadden veel Brabantse plaatsen één of meer brouwerijen, die hun eigen bovengistende bieren brouwden en zo hun regio van het gerstenat voorzagen.

In de tweede helft van de 19e eeuw waren er zeven brouwerijen in Eindhoven actief, waarvan er twee de eeuwwisseling al niet haalden en vier kort voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog hun poorten sloten. Dat had twee redenen: in de eerste plaats de intrede van de stoommachine in het brouwproces en op de tweede plaats de opkomst en de populariteit van het laaggistend bier (o.a. pils), wat voor de brouwers enorme investeringen betekende. Brouwerij De Haas in de Vrijstraat hield het uit tot 1916. De Eerste Wereldoorlog zorgde er voor dat ook deze wat grotere brouwerij moest sluiten. Essentiële grondstoffen als gerst en hop konden niet meer voldoende uit België en Duitsland geïmporteerd worden. Het gebouw werd verkocht en gesloopt en op deze plaats verrees het voor die tijd ultramoderne warenhuis van V&D.

eindhoveninbeeld.com

EINDHOVEN IN BEELD