EINDHOVEN - De eerste lichting van de nieuwe opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket mocht afgelopen vrijdag na een intensief jaar applaus én diploma in ontvangst nemen. “Het ziet er echt goed uit.”

Keurmeester Peter van Calis loopt stralend rond in de centrale hal van Sterrenlaan 10 in Eindhoven. Hij bekijkt de stukken die studenten van de nieuwe specialisatie Boulanger van Summa Brood & Banket net afgeleverd hebben. Dan knikt de man, in het dagelijks leven procesoperator van Bakker Goedhart in het Limburgse Panningen. “Ik ben echt trots als ik deze producten zie. Het ziet er echt goed uit”, zegt hij. “Wat een mooi, ambachtelijk brood. Je ziet hier een nieuwe generatie bakkers aan het werk.”

Trots

De Valkenswaardse docent Mark Wils (30) van Summa Brood & Banket hoort het verhaal van Calis trots aan. “Daar doen we het voor”, zegt hij. Wils, zelf geschoold door de voorganger van Summa College, is een van de motoren achter de nieuwe opleiding. Zijn missie: ambachtelijk brood én ambachtelijke technieken nieuw leven inblazen. “In al zijn varianten en op veel verschillende manieren.”

Want, zo stelt hij, naast technieken uit het verleden zijn ook moderne technieken en productiemiddelen welkom om ambachtelijk brood te maken. Ambachtelijk betekent niet per se dat het (desem) brood met de hand gemaakt moet worden. Het is deze vrijdag de tweede en laatste dag van het examen. Het is ook het moment waarop de studenten hun eindstukken presenteren. Of, officieel: de parade van de Boulangers en Patissiers. Ze hebben gekozen voor een thema. Zo ging de een voor het EK Voetbal, de ander voor familie. Deze dag moeten ook de kandidaten van specialisatie patisserie laten zien wat ze dit studiejaar geleerd hebben. Hun werk wordt tegelijkertijd uitgestald.

Climax

De eerste lichting van de specialisatie Boulanger bestaat uit tien bakkers. Ze hadden al de basisopleiding Brood & Banket erop zitten, toen ze aan het begin van dit schooljaar aan de opleiding begonnen. En omdat deze studie nog bijna nergens anders wordt gegeven, komen de studenten aan de opleiding uit alle windstreken. “We zijn heel blij hoe het gegaan is”, zegt Wils, als hij langs de showtafels in de grote Summa-hal loopt. “Het ene eindstuk is nog mooier dan het andere.” Voor de studenten zelf is de presentatie van hun werkstuk de climax van de opleiding.

Want keursmeesters als Calis bepalen deze vrijdagmiddag mede of de studenten geslaagd zijn. Ze kijken of bijvoorbeeld de vorm, de kleur en natuurlijk de geur in orde zijn. “Dat zit wel snor”, laat de expert uit het werkveld doorschemeren. Enkele uren na de Parade kunnen de studenten tevreden adem halen. In de aanwezigheid van ouders, vrienden en stagebedrijven krijgen ze alle tien te horen dat ze geslaagd zijn.