Studenten van Summa Horeca serveren elke veertien dagen - onder toeziend oog van docent Dirk Bongers - een oog- en tongstrelend gerecht. In de rubriek Aan Tafel de favoriete recepten van de studenten. Vandaag bereidt Anne Raijmakers Hongaarse goulash van bloemkool. Een ideaal recept voor wie eens lekker wil uitpakken in de keuken. Bovendien verantwoord en duurzaam.

EINDHOVEN – Nu het kwik in de thermometer buiten langzaam stijgt, kan het nog net: Hongaarse goulash van bloemkool.

Anne Raijmakers: “Goulash is een heerlijk recept. Als studenten van Summa Horeca gaan we regelmatig op zoek naar verantwoorde, duurzame en heerlijke recepten. Omdat ik thuis ook enkele malen per week kook, heb ik een uitgebreide collectie recepten. Deze keer een van mijn favorieten: Hongaarse goulash van bloemkool. Omdat ik regelmatig voor grotere groepen kook, heb ik nu een recept met grotere hoeveelheden gekozen. Wellicht geschikt voor activiteiten van scouting, ouderen eetclub of andere leuke gezellige bijeenkomsten.”

Ingrediënten (10 personen)

1 scheut zonnebloemolie 1200 gram bloemkool, 4 uien, 4 eetlepels paprikapoeder (edelsüs), 3 tenen knoflook, 3 takken tijm (heel), 2 eetlepels kummel,1 stuks laurierblad, 2 blikken gepelde tomaten, 450 milliliter groenten bouillon, 3 stuks paprika gemengde kleuren, 200 gram sperziebonen, 200 gram diepvriesdoperwten. Naar smaak toevoegen: gemalen witte peper en zout.

Bereidingswijze

Snij de bloemkool roosjes van ongeveer 3 cm en schil de ui en snij die in partjes. Maak de knoflookteen schoon en hak fijn. Verhit de olie in de braadpan. Bak de bloemkool op hoog vuur bruin. Voeg de ui en knoflook toe en laat deze even mee garen. Voeg het paprikapoeder, de tijm, de kummel en laurier toe en roer alles goed om. Voeg de gepelde tomaten en de fond toe. Snijd de paprika in grove blokjes en voeg toe. Breng aan de kook en laat het geheel op een zacht vuur garen. Voeg 10 minuten voor doorgifte de boontjes toe. Voeg 2 minuten voor doorgifte de doperwten toe en breng opnieuw aan de kook.

Op smaak brengen met zout en peper. Eventueel kun je de goulash licht afbinden door maïzena aan te lengen met koud water en al roerende, beetje voor beetje toe te voegen. Variatietip: je kan de bloemkool ook vervangen voor schorseneren.

Serveertip: lekker met rijst.

Eet smakelijk!