Niet blij, maar strijdbaar. Linda Thijssens van Gastropub D’n Hertog aan het Stationsplein in Eindhoven is niet te spreken over de herinrichtingsplannen die voor het Stationsplein op de tekentafel liggen. Die plannen voorzien in de komst van een fietsenkelder waarvan de ingang komt te liggen op een gedeelte dat door haar etablissement als terras wordt gebruikt. Ook slokt de ingang een deel op van het terrein van het aanpalende sushirestaurant Fuso.

EINDHOVEN - “De plannen komen voor ons heel ongelukkig uit”, zegt Thijssens. “Maar er zijn andere opties en alternatieven denkbaar. Een andere indeling, bijvoorbeeld, zou moeten kunnen. Het is maar waar de gemeente haar prioriteit legt. Een oplossing voor iedereen, dat zou het beste zijn.”

Vol in de zon

De plannen voor de herinrichting van het Stationsplein zijn Thijssens niet in de kouwe kleren gaan zitten. Als de plannen ongewijzigd blijven, verliest het terras van D’n Hertog een groot deel van zijn aantrekkingskracht, weet Thijssens. “Klanten zitten dan bijvoorbeeld vol de in de zon om er dat geen ruimte is voor parasols. Leuk en aardig die plannen voor het Stationsplein, en ik ben er beslist niet op tegen, maar als men vooraf een kijkje had komen nemen, dan was direct duidelijk geweest dat wat er op de tekentafel misschien goed uitziet in de praktijk anders is.”

Volgens Thijssen is er de mogelijkheid om te kijken naar een serieus alternatief waar iedereen vrede mee heeft. Binnen de gemeenteraad wordt eerst nog het budget voor de plannen vastgesteld, daarna moet er een concrete invulling aan worden gegeven. “Nu hebben we nog de mogelijk om invloed uit te oefenen”, zegt Thijssens. Waarvan akte, want enkele trouwe bezoekers van D’n Hertog hebben een petitie in het leven geroepen die al meer dan 2.000 keer is ondertekend. Strekking van de petitie: houd het terras open. Thijssens is blij met de steun die ze krijgt. “Super fijn, ik heb nu het gevoel dat ik niet alleen sta. Samen kunnen we een vuist maken, en hopen op een goed resultaat.

De gemeenteraad heeft nog de mogelijkheid om de plannen aan te passen, eerst moet nog het budget voor de herinrichting van het Stationsplein worden vastgesteld. Thijssens: “Onze toekomst hangt ervan af. Misschien dat er bij het ontwerp werd gedacht het zijn maar twee horecazaakjes, maar het is méér dan dat. Ik zit nu al negen jaar in deze zaak, en dat bevalt goed. Niettemin hebben we al de laatste tijd al heel wat voor de kiezen gehad. Met de lockdown, maar ook met de coronarellen hier recht voor de deur.”

Stationsplein

‘Super fijn, ikheb nu het gevoel dat ik niet alleen sta’

Rob Weekers