EINDHOVEN - Mensen meenemen op ontdekkingsreis in de wondere wereld van wijn. Claudia van Dongen uit Eindhoven is wijnkenner- en liefhebber bij uitstek die haar passie en kennis over wijn graag met anderen deelt. Afgelopen week werd Van Dongen genomineerd voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2021. “Wijn is zoveel meer dan zomaar een alcoholische drank.” (Door Rob Weekers)
De nominatie voelt voor Van Dongen als een erkenning van haar werk. “Ik voel me vereerd.” De Eindhovense wijnconnaisseur is een wandelende encyclopedie als het gaat om wijnen. In 1989 heeft Van Dongen van haar hobby haar beroep kunnen maken. Als wijninkoper is ze zo’n drie maanden op reis om overal ter wereld op zoek te gaan naar ‘interessante wijnen’, én om inspiratie op te doen. Tijdens die reizen praat ze met wijnmakers en volgt ze de ontwikkelingen in de wijnwereld op de voet.
Proeflokaal
Als Register Wijndocent en Register Vinoloog geeft Van Dongen wijncursussen- en trainingen, onder meer in haar Wijnadviesbureau en proeflokaal dat is gevestigd in het Ruysdaelhof in Eindhoven. Daarnaast is ze lid van het docentencorps van de Wijnacademie. Afgelopen jaar startte ze samen met een compagnon een platform waar aanbod van producenten en behoeften van wijnimporteurs samen komen. Met Juichwijnen heeft Van Dongen een selectie gemaakt uit wijnen waar ze blij van wordt en die ze met andere liefhebbers wil delen.
Mensen wegwijs maken in de wereld van de wijn begint met basiskennis, weet Van Dongen. Daar valt voor een leek al snel winst te boeken. “Met kijken, ruiken, en proeven kom je al een heel eind. Of een wijn al dan niet lekker is, speelt eigenlijk niet zo’n grote rol. Belangrijker is: wat geeft een wijn haar specifiek karakter, wat zijn de achtergronden ervan. Daarbij geldt, hoe meer kennis, des te beter kun je keuzes maken en andere wijnen ontdekken en waarderen. Wijn is zoveel meer dan zomaar een alcoholische drank.”
Druivenras
Al met al is het maken van wijn een complex proces. “Er zijn duizenden factoren die de uiteindelijke smaak van een wijn bepalen”, weet Van Dongen. “Klimaat, grondsoort, oogsttijden, ligging van de wijngaard, rijpingsprocessen, bottelmomenten en natuurlijk de keuze voor een druivenras. Er valt altijd wel iets te ontdekken, dat maakt mij vak juist zo leuk.”
De laatste jaren ziet Van Dongen meer aandacht voor biologische wijnen en biodynamische toepassingen in de wijnbouw. Daarnaast gaat men steeds meer terug naar authentieke druivenrassen. De Eindhovense wijnspecialist heeft op zich niets tegen supermarktwijnen, hoewel het smaakpalet daar volgens Van Dongen is afgestemd op gangbare voorkeuren. Een voorkeur voor één specifieke wijn heeft Van Dongen niet. “Maar het moet wel een goede wijn zijn. Ik kan me nog steeds laten verrassen.”