Hoe voltooid kan je leven zijn, wanneer je samen hand in hand je laatste adem uitblaast? Dries van Agt en zijn vrouw Eugenie kozen er bewust voor. ‘Mijn meisje’, noemde van Agt zijn vrouw liefkozend, ook nog steeds na ruim zestig jaar huwelijk. Ze vormden een twee-eenheid. Maar hun krachten namen af en op 93-jarige leeftijd vonden ze dat het welletjes was geweest.

Op internet lees ik dat een dergelijk besluit geen opwelling geweest kan zijn. Want om samen uit het leven te stappen, moet er heel wat geregeld worden. Zo moet er apart van elkaar een aanvraag voor euthanasie ingediend worden. Door verschillende artsen worden deze verzoeken vervolgens beoordeeld en euthanasie wordt alleen goedgekeurd als aan een aantal zorgvuldigheidseisen wordt voldaan. Zo moet er sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Uit statistieken blijkt dat in 2022 aan 29 paren een duo-euthanasie werd toegekend.

Eeuwige liefde: het ontroert mijn ‘grote mensenhart’. Hoe ingewikkeld en voor mij onbegrijpelijk mensen echter ook in elkaar kunnen zitten, besefte ik toen ik de oproep las van de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Zij riepen op om paarden en ook andere dieren te weren in draaimolens. ‘Carrousels met een dierenthema vieren onbedoeld de uitbuiting van bewuste wezens’, aldus deze organisatie. WAT???? Is het uitbuiting wanneer mijn kleinkind op een paardje in de draaimolen zit of op een wipkip in de speeltuin? Want dat laatste mag dan natuurlijk ook niet meer. Ook de suggestie om dieren te vervangen door regenbogen, bezems, vallende sterren en ruimteschepen wijs ik af. Doorgedraaid oftewel knotsgek om met de woorden van BBB-leider Caroline van der Plas te spreken.

Ook maak ik me druk om iets anders wat afgelopen week werd aangekondigd. De afschaffing van een aantal diensten van de thuishulp. Wanneer je ouder wordt, nemen je krachten af. Ook al ben je nu nog fit, de kans is groot dat je op een gegeven moment hulp van buitenaf nodig hebt. Tenminste, wanneer je alleen woont of een partner hebt die zelf zorg nodig heeft. Een eenvoudige handeling zoals een- of tweemaal daags je ogen druppelen kan dan een probleem zijn, zelfs wanneer je over een zogenaamde druppelbril beschikt. Denk aan trillende handjes of slechtziendheid. Toch ziet de thuiszorg deze handeling in de toekomst niet meer als haar taak. Nederland? In mijn ogen kachelen we hard achteruit.

Dorothée Foole

www.eindhovenwinkel.nl