Het carnaval staat op losbarsten. Sommigen vieren het helemaal niet, vluchten zelfs de stad uit. Anderen dompelen zich voor dagen onder in het volksfeest. Paul en Merel uit Eindhoven doen dit jaar wel op een geheel eigen wijze. Zijne dwaasheid Prinz Paulus I, ’de Lampergatter Fassnacht Taucher’ zwaait dit carnavalsseizoen met zijn lieftallige Prinzessin Merel I, ’die Amsel von Berckelbosch’ de scepter over hun carnavaleske onderdanen in het wijndorp Mesenich aan de Duitse Moezel.

“Ik kom al sinds mijn jeugd in dit dorp. Eerst met mijn ouders, en nu al ruim twintig jaar geleden heb ik er een vakantiehuisje gekocht. Niet te ver weg, toch lekker in een andere sfeer. Dorpelingen zeiden steeds, kom eens hier met Carnaval, dat is groots en leuk. Ik antwoordde dan steevast, mijn carnavalshart ligt verankert in Brabant, daar vieren wij het altijd. Ik heb wel eens schertsend gezegd, als ik Prins ben kom ik het hier wel vieren. Niet denkende dat dat ooit zou gebeuren”zegt Paul Denneman.

Gewoon doen!

Tot die ene zaterdagavond in de plaatselijke kroeg met Karnevals President Fritz Servaty. Na wat wijntjes kwam het hoge woord eruit, hij was nog op zoek naar het Koninklijk Paar voor het komende carnaval. Dat ze daar nog nooit bij het carnaval geweest waren, was op te lossen. Of ze er zin in hadden. “We keken elkaar aan en zeiden: we moeten niet denken, maar dit gewoon gaan doen!”

De prinses houdt zich voornamelijk bezig met de personele organisatie, het ’wie wat waar wanneer’. “We hebben mensen uit Nederland die meekomen. Om te vieren, maar ook als onze hofhouding. Die moeten ergens slapen en eten. Ik zit nu ook in de vrouwenapp van het dorp, ben nu op de hoogte van alles”, zegt Paul.

Ze hebben al verschillende leuke momenten meegemaakt. Merel: “Ik vond het heel bijzonder om onszelf terug te zien op de foto’s die we lieten maken. Toen voelde het ineens heel echt allemaal. Mijn zus maakte het prinsenpak van Paul, dat heeft ze echt prachtig gedaan.” Paul vult aan: ”De allereerste eerste keer dat we in vol ornaat uit de auto kwamen, werden we opgemerkt door een Oekraïens gezin. Die keken ons bewonderend aan en wilden direct met ons op de foto. Dat was wel bijzonder om te ontdekken dat je anderen een plezierig en mooi moment kunt bezorgen.”

Beiden vieren al lang samen carnaval, de laatste jaren altijd samen op pad. Prinsenreceptie in Wilhelmina, Pulle Vulle bij de Bolhoedjes, een onderscheidingspin halen bij de Little One Bar, dweilen op maandag, de canavalsdagen zijn bij het duo altijd goed gevuld.

Paul komt oorspronkelijk uit Utrecht - al zou je het niet verwachten - ook daar werd er carnaval gevierd. “Dat ik het leuk vond zal wel met de verre Brabantse roots te maken hebben, mijn opa kwam uit Megen bij Oss. Sinds ik in Eindhoven kwam studeren ben ik gegrepen door het virus.” Merel als rasechte Brabantse viert al bijna haar hele leven carnaval. “Vroeger ging ik voor de poppenkast en de snoepjes bij Kindercarnaval en later lekker stappen, eerst in Valkenswaard en later meer in Eindhoven.”

Lasst den spass beginnen

De komende weken is er vooral het zittingencarnaval, bonte avonden met dans en zang. Het paar pendelt dan tussen Eindhoven en de Moezel. Vanaf februari verblijven ze geheel in Duitsland. Hoogtepunten voor het paar zijn de prinsenontvangst in Trier waar alle Prinzenparen uit de regio bijeenkomen. Op 3 februari de eigen zogeheten kappensitzung. In een zaal met honderden gasten worden ze binnengeleid, doen hun voordracht in het Duits op rijm en zal de prins een carnavalslied zingen. Op carnavalszaterdag is het dorp en vrienden uitgenodigd om bij het paar oliebollen, poffertjes en gebak te komen eten en schnaps en glühwein te drinken. Op Tulpenzondag is de plaatselijke optocht met aansluitend een groot feest. Tijdens de optocht wordt aan alle toeschouwers honderden liters witte glühwein gratis uitgeschonken. Ze zijn er klaar voor en laten het allemaal maar gebeuren. Vandaar hun motto: Lasst den spass beginnen”.