Door Rob Weekers
Een positieve draai geven aan het leven. Het is de boodschap van Yoni Koelen uit Eindhoven. Koelen (25) maakt zich op voor de finale van Miss World Nederland, en wil met haar deelname aan de verkiezing aandacht vragen voor acute leukemie, een ziekte waaraan haar moeder twee jaar geleden is overleden. “Ze zou trots op me zijn.”
“Mensen noemen me vaak een poppetje. Maar juist daarom wil ik laten zien dat ik meer ben dan dat! Ik heb ook een goed stel hersenen en kan méér dan een keer leuk lachen.” Dat Yoni Koelen deelnemer is aan de miss-verkiezing heeft ze min of meer te danken aan haar vriendin Fabiënne die haar aanmeldde. “Ik zag het eerst als een grap, maar dacht: ik ga het gewoon doen.”
Zin in
En met succes. Na een castingdag in december, volgde de halve finale, en in april werd kon er met het bereiken van de finale al een klein feestje worden gevierd. Nu het nog geen twee weken meer duurt voordat Yoni de strijd aangaat met haar mede-finalisten beginnen de spanningen toch wel wat toe te nemen, merkt ze. “Hoe ik mijn kansen inschat? Ik heb echt geen idee, ik ben er in ieder geval klaar voor, heb er heel veel zin in.” Dan, nog eens de kansen afwegend: “Een top-drie notering, dat zou ook al mooi zijn, al blijf ik hoop houden op de eerste plek.”
Een onderdeel van de grote finale, die op 24 oktober in Amsterdam wordt gehouden, is Beauty with a Purpose. Koelen hoefde geen seconde na te denken om te weten wat haar goede doel zou worden: zoveel mogelijk stamceldonoren werven voor stichting Matchis. De stichting zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen.
De keuze van Yoni heeft alles te maken met haar moeder Dorette, die in september op 60-jarige leeftijd overleed aan e gevolgen van acute leukemie (bloedkanker). “Dat was een heftige tijd. Tussen de diagnose en het overlijden heeft maar vijf maanden gezeten. Dat ging tussen vrees en hoop, een echte emotionele rollercoaster, met soms goed, maar nog vaker slecht nieuws. Stamceltherapie had mogelijk iets kunnen betekenen, er was zelf al een match gevonden. Omdat al een chemokuur was gestart, werd daar van afgezien. Ja, dat was echt heel zuur, onwerkelijk ook”, blikt Yoni terug.
Een speld in een hooiberg
Een juiste (donor)match vinden is een kwestie van zoeken naar een speld in een hooiberg. Nu is de kans dat dit lukt ongeveer een op vijftigduizend. De grootste kans op een match is er tussen familieleden onderling. Een hoop die Yoni ook had voor haar moeder Dorette. “Ik heb een bloedstollingsafwijking, daar merk ik in het dagelijks leven niets van. Het betekende wel dat is sowieso geen stamceldonor kan zijn. Ik doneer voor de stichting wel bloed en bloedplasma, dat wel.”
Stamceldonor worden kan relatief eenvoudig door je online te registeren weet Yoni. “Daarna is het een kwestie van wangslijm afnemen en dat weer terugsturen. Totdat je een match hebt, is dat het enige dat je hoeft te doen. Ik vraag de mensen niet veel. Mocht er een match gevonden worden, dan kost het je een hooguit een dag om in het ziekenhuis stamcellen te laten afnemen.”
Positieve draai
Het overlijden van haar moeder heeft bij Yoni zo zijn sporen nagelaten. ‘Ik heb het er soms nog moeilijk mee, natuurlijk. Wat ik van haar heb geleerd is zoveel mogelijk uit het leven te halen. Haar levensmotto was: als je iets wil doen, doe het dan, en ga niet wachten! Daar haal ik mijn kracht uit. Ik ga niet zielig in een hoekje zitten, maar wil een positieve draai geven aan een ingrijpende gebeurtenis. De miss-verkiezing biedt daar een mooie gelegenheid voor. En ja, óók om zoveel mogelijk mensen aan te sporen om stamceldonor te worden. Het allermooiste: het kan een kans bieden om een leven van een ander te redden, hoe mooi is dat?”
Stamceldonor worden of meer weten over Matchis? Kijk dan op: matchis.nl