Wat gaat er gebeuren met het iconische landhuis op landgoed De Wielewaal? De gemeente Eindhoven buigt zich over deze vraag op woensdag 19 juni. Dan worden ideeën van mogelijke exploitanten tegen het licht gehouden.

De Wielewaal, gelegen aan de Oirschotsedijk, wordt in het najaar van 2025 geopend voor publiek. Volgens de gemeente biedt het ‘unieke mogelijkheden voor herbestemming’. Wethouder Rik Thijs: “We staan als gemeente open voor innovatieve, interessante en creatieve ideeën voor de nieuwe invulling van het landhuis. Belangrijke voorwaarden voor exploitatie zijn onder andere het behoud van het Philips-erfgoed en het realiseren van een publieke functie in het pand”.

Het landhuis werd in 1934 gebouwd in opdracht van Frits Philips, op het landgoed van zijn vader Anton Philips. Na de Tweede Wereldoorlog werd het uitgebreid volgens een ontwerp van Frans Stam. Na de verkoop van landgoed De Wielewaal in 2007 onderging het landhuis tot 2009 een uitgebreide renovatie. Het landhuis heeft vier bouwlagen met een woonoppervlak van circa 1305 m2, aangevuld met circa 670 m2 overige inpandige ruimtes.