Ruud Bakker (56), een ondernemer pur sang. Tegenwoordig als vastgoedmagnaat en horecaman, vroeger als videotheekbaas. Sinds 2015 is hij voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Eindhoven. Een gesprek over onze stad, maar vooral zijn leven: “Ik heb dingen meegemaakt waar anderen alleen maar van kunnen dromen”.

Door Marjolein van Hoof

Die onvergetelijke momenten maakte hij met name mee in de 29 jaar dat hij in de video- en filmbranche zat. “Ik heb in de meest chique restaurants gedineerd, de mooiste feesten bijgewoond en beroemdheden ontmoet. Misschien moet ik een boek gaan schrijven”, glimlacht hij.

Ruud kwam in die wereld terecht dankzij zijn vader. “Hij was een echte ondernemer. In crisistijd bedacht hij: laat ik een videotheek beginnen. Op 3 februari 1983 opende hij Bakker Video.”

Onderaan beginnen

De jonge Ruud volgde de opleiding houtbewerking. “Mijn vader zei: of je gaat naar school of je gaat werken. De opleiding vond ik niets, dus een half jaar later ging ik in de zaak werken. Ik was 17 jaar en begon met schoonmaken. Je begint wél onderaan, zei mijn vader. Hij was streng, maar uiteindelijk leer je daar het meest van.”

Video was booming in die tijd. “We begonnen met één zaak en in korte tijd groeide dit uit tot tien filialen. Iedereen in Eindhoven had vroeger wel een pasje van Bakker Video.”

En het werd nog veel groter. Ruud introduceerde het franchiseconcept Filmstation; binnen een jaar sloten 160 videotheken zich hierbij aan. Na overnames van Movie Max en later Videoland werden dat er op het hoogtepunt 660.

Beroemdheden

“We hadden zo’n 70% van de markt in handen en bepaalden daarmee of een film wel of geen succes werd in Nederland. We werden uitgenodigd voor beurzen in Las Vegas en Los Angeles, en voor het Filmfestival in Cannes.” Tijdens die reizen ontmoette Ruud veel beroemdheden. Zo komen namen voorbij als Patrick Swayze en Mel Gibson.

“De markt veranderde en dan moet je out of the box denken. In een heel vroeg stadium begonnen we met Videoland Online, een van de eerste streamingsdiensten. Dat verkochten we elf jaar geleden aan RTL. Netflix kwam om de hoek kijken en ik had geen zin om tegen zo’n multinational op te boksen.”

Horeca

Ruud ging zich richten op de vastgoedwereld én hij kwam in de horeca terecht, werkte zelfs nog een tijdje bij Bodega D’n Engel aan de Dommelstraat. “Stond ik voor de verandering eens keer áchter de bar”, grinnikt hij. In 2012 opende hij in diezelfde straat Grill & Bar Dommel 18 en sinds 2018 heeft hij, samen met een compagnon, skybox De Lounge in het Philips Stadion.

Verder is Ruud voorzitter van Koningsdag Eindhoven én natuurlijk van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “Eerlijk gezegd wilde ik die laatste functie overdragen, maar toen kwam corona. Als de pleuris uitbreekt dan moet je je als voorzitter ook waarmaken, dus ik bleef.”

Handrem

“Tijdens corona hebben wij ons als horeca goed verenigd en ook de gemeente pakte haar rol goed op. Je bent het niet altijd met elkaar eens, maar dat mag. De communicatie tussen horeca en gemeente is sindsdien veel beter. Die tijd vrat wel aan me, vooral de tweede lockdown. Ik liep tegen een burn-out aan. Gelukkig heb ik een goed managementteam. Zonder dat ik het wist, gooiden ze mijn agenda leeg en trokken ze aan de handrem.”

Booming

“Ik heb het idee dat het niveau van de Eindhovense horeca de laatste jaren alleen maar omhoog is gegaan. Onze stad is booming, dankzij Brainport. Ze doen er marketingtechnisch alles aan om Eindhoven op de kaart te zetten en daar profiteert iedereen van.”

“Ik vind het vooral fijn om in Eindhoven te werken. Ik hou van deze stad. Misschien dat ik het ooit rustiger aan ga doen. Mijn vader is op zijn zestigste plotseling gestorven. Nu ik zelf richting die leeftijd ga, denk ik daar meer over na. Tegelijkertijd wil ik bezig blijven. Ik kan nu eenmaal niet stilzitten.”