Eten we wel gezond genoeg? Op 3 en 4 november 2023 wordt Stadslab Eindhoven een bruisende snelkookpan voor het ontwikkelen van oplossingen voor uitdagingen in de voedselwereld.

Voedsel is brandstof, geeft energie en heeft ook invloed op onze welzijn en leefomgeving. Hoe bewust zijn mensen van wat ze in hun lichaam stoppen en welke impact heeft het op onze leefomgeving? Deze vraagstukken staan centraal tijdens de Food Hackathon - Cooking Up Solutions. Wie mee wil praten over zaken als voedselvoorzieningen, gezondheid, zorg, onderwijs, en innovatie is welkom.

Lekker in je vel

Gemeente Eindhoven streeft ernaar dat iedereen in Eindhoven in 2030 drie extra jaren in goede gezondheid ervaart. Een leven in een fijne, groene omgeving waarin je lekker in de vel zit en de mogelijkheid hebt om te bewegen. Factoren zoals luchtkwaliteit en financiële stress spelen hierbij een rol. Voedsel en voedselvoorzieningen hebben ook grote invloed op gezondheid en welzijn.

Gezond eten en drinken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor een deel is dit afhankelijk van gedrag, kennis en vaardigheden. Ook de omgeving en financiële situatie speelt een rol. Daarnaast zijn er achterliggende oorzaken zoals stress, depressie en mentale klachten.

Wethouder Samir Toub over gezondheid en welzijn: “In Eindhoven zetten we vol in op positieve gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Een gezonde levensstijl en leefomgeving is belangrijk en voeding is een essentieel onderdeel. Met de foodhackathon zetten we weer een mooie stap naar gezonder leven.”

Deelnemers van de hackathon maken kans om deel uit te maken van het ‘Startup in Residence’-programma van Gemeente Eindhoven. Dit programma biedt de mogelijkheid om de onderzoeksfase van het product of dienst verder uit te werken, met 10.000 euro per project beschikbaar gesteld. Daarnaast krijgen deelnemers toegang tot het netwerk, begeleiding en mogelijkheden om hun product of dienst binnen de gemeente te testen.

Een jury is aanwezig om de creatieve oplossingen te beoordelen. De jury bestaat uit: wethouder Samir Toub, Petruschka Claassens (directeur Food & Industry bij HAS Green Academy) en Martin van Bendegom (manager Expertisecentrum Duurzaamheid bij Fontys Hogeschool). Alle drie houden zich bezig met duurzame, verantwoorde en gezonde voeding, evenals het welzijn van inwoners. Het drietal beoordeelt of de prototypes en concepten maatschappelijk wenselijk, technisch haalbaar en economisch levensvatbaar zijn.

Aanmelden voor de hackathon kan via: eindhoven.nl/stadslab