In 2023 maakte de gemeente een plan bekend voor de Pastorietuin, een plek aan de zuidkant van de Sint-Catharinakerk. Deze stenige omgeving krijgt een nieuwe groene inrichting. De benaming ‘Pastorietuin’ is gekozen omdat hier ooit de pastorie van de Catharinakerk stond. Dat gebouw is in 1905 ontworpen door Louis Kooken, de gemeentearchitect van Eindhoven.

De pastorie was door een gelijktijdig gebouwde doopkapel verbonden met de kerk. Bij de ingebruikname van de pastorie kon afscheid genomen worden van de voorgaande pastorie: het pand met de naam ‘de Hopbel’ in de vroegere Rozemarijnstraat. Dat pand werd daarna gekocht door de toenmalige wethouder Jan van Lieshout, die het vervolgens schonk aan het armenbestuur. De Rozemarijnstraat kreeg na de annexatie in 1920 mede daarom de nieuwe naam: Jan van Lieshoutstraat.

Bombardement

In 1916 werd de pastorie bewoond door deken/pastoor Damen en zijn vier kapelaans. Tijdens het bombardement in 1944 werd de pastorie beschadigd, evenals de kerk. Beide gebouwen werden na de oorlog hersteld. Het leven van de pastorie werd daardoor verlengd, maar niet voor heel lang: het pand werd in 1971 afgebroken om zo een betere verbinding te maken (via het Begijnenhof) tussen het centrum en het destijds nieuwe stadhuis. De vrijgekomen ruimte is heel lang een stenige plek geweest, met in het midden een urinoir dat veelvuldig gebruikt werd tijdens de stapavonden: een onbestemd gebiedje tussen de kerk en het beginpunt van de Rode Loper, de kunstroute richting de Dommel.

Het plan om deze plek te vergroenen oogt sympathiek. Maar dat gold destijds (2007) ook voor het initiatief om het Catharinaplein, tegenover de kerk, een groener uiterlijk te geven. Daar moest het vergroenen een paar keer overgedaan worden, totdat de bomen er uiteindelijk wilden blijven groeien.