Al op de basisschool was het voor hem zo klaar als een klontje: “Ik ga later iets met dieren doen”. Dat is gelukt. Niet alleen bij hem thuis is het één grote beestenboel, ook in zijn werk draait alles om dieren. Zo beheert Mark Peeters (41) zo’n beetje alle kinderboerderijen in Eindhoven. “Het is belangrijk dat kinderen in aanraking komen met dieren en kinderboerderijen bieden die ultieme kans.”

Door Marjolein van Hoof

De tijd dat je op de kinderboerderij vooral konijnen, cavia’s en geitjes ziet, is voorbij. Het aanbod is een stuk exotischer geworden, zo wordt al snel duidelijk tijdens een bezoekje aan de Eigen Wijs Boerderij in het Philips van Lenneppark. Bij aankomst kijken drie paar Alpaca-ogen je nieuwsgierig aan en even verderop hoppen drie kleine kangoeroes door de wei.

Voor beheerder Mark Peeters is dit de normaalste zaak van de wereld. Geboren en getogen in Hapert groeide hij op tussen de dieren. “We hadden bij ons thuis onder meer kangoeroes, lama’s en nandoes, dat zijn loopvogels. Mijn vader vond dat prachtig en zo krijg je die liefde voor dieren vanzelf mee”, vertelt hij.

Exotische dieren

Al op zijn elfde fietste Mark driekwartier naar Veldhoven waar hij vrijwilligerswerk deed bij het Papegaaienpark. “Elke zaterdag en zondag én tijdens de vakanties. Ze hadden ook veel bijzondere dieren, zoals slangen, schildpadden en speciale vogels. Daar ontstond mijn passie voor exotische dieren.”

De eigenaar van Papegaaienpark Veldhoven onderhield destijds ook de kinderboerderijen van Center Parcs. “Dat was voor hem steeds moeilijker te combineren. In 2002 nam ik dat deel van zijn bedrijf over. Ik was 19 jaar.”

Beestenboel

Sindsdien beheert Mark niet alleen de kinderboerderijen van het bekende vakantiepark, maar ook op andere locaties in Nederland én in België waar hij tegenwoordig woont met zijn vriendin en zijn twee dochtertjes van 6 en 9 jaar.

“We hebben 5 hectare grond en zo’n 500 beesten. Een deel krijgt een plekje op een kinderboerderij. Heb ik thuis een paar kangoeroes over, dan zet ik ze hier in de wei. Een kennis van mij had een jonge alpaca waarvan de moeder dood was. Die hebben we thuis geflest en bij de Eigen Wijs Boerderij neergezet.”

Allerlei dieren

Het zorgt voor een bijzonder en breed aanbod van dieren op de kinderboerderij. Zo vind je bij de Eigen Wijs Boerderij hertjes, nandoes, lama’s, alpaca’s, kleine kangoeroes, mara’s (Patagonische haasjes), kleine ezels, varkentjes, schapen, geitjes, mini-koeien, konijnen, kippen, kalkoenen, pauwen en parelhoenders. “In de zomer komen de reuzenschildpadden. Die zitten nu nog bij mij thuis omdat het te koud is ’s nachts.”

Steeds meer mensen weten de kinderboerderij te vinden, vertelt Mark. “Dat is vooral te danken aan het geweldige team wat we hier hebben. Ik trek een beetje aan de touwtjes, maar het zijn met name Karin en Marly die de boerderij runnen.”

Knuffeluurtje

“Mensen vinden het heerlijk om hier lekker een middagje in de wei te zitten bij de beesten. Interactie vinden we heel belangrijk. Daarom houden we op woensdag, zaterdag en zondag een knuffeluurtje. Kinderen leren dan onder begeleiding hoe ze een dier kunnen vastpakken; niet knijpen maar zachtjes en langzaam met de beestjes omgaan.”

Daarnaast maken externe partijen gebruik van de boerderij, waardoor je hier terechtkunt voor bijvoorbeeld een lesje geitenyoga of flowdance. “En vanuit de buurt verzorgt Groen Lievendaal allerlei activiteiten, zoals eens in de maand een knutselochtend voor kinderen. Zo proberen we op verschillende manieren mensen te lokken.”

Empathie

En dat is belangrijk, vindt Mark. “Ik denk dat mensen meer empathie moeten krijgen voor dieren en voor elkaar. Dat mist de maatschappij een beetje, zeker in de stad. Stom voorbeeld, maar als ik bijvoorbeeld iemand voor laat in het verkeer, dan kijkt diegene je niet eens aan. Een klein bedankje of knikje zou fijn zijn. Mensen zijn zo op zichzelf, in hun hoofd of in hun telefoon. Door met dieren in aanraking te komen, krijg je toch een beetje begrip voor alles wat leeft. Kinderboerderijen bieden die kans.”

Dat dieren een bijzondere uitwerking kunnen hebben op mensen, weet Mark als geen ander. Naast zijn werk als beheerder bood hij jarenlang een speciaal programma aan bij verzorgingshuizen en andere locaties, iets wat hij overgedragen heeft aan een medewerker.

“Het is met name gericht op bejaarden en gehandicapten. Ik nam dieren mee die zij konden knuffelen. Denk aan een stinkdiertje, hondje, kippen, duiven, een papegaaitje, een schildpad en een grote python. Dat heeft zoveel geluksmomentjes opgeleverd. Een dementerende die een konijn op schoot krijgt en dan zegt: och, ik had er vroeger ook één, wa mooi. Er komen vaak herinneringen boven.”

Waardevol

Eén moment vergeet Mark nooit meer: “Er was iemand met spasmen waarvan de hand helemaal verkrampt was en niet meer openging. Ik deed zijn vingers een beetje open en een slang kroop door zijn hand. Het werkte ontspannend en zo kregen we iets voor elkaar wat een fysiotherapeut al een half jaar tevergeefs geprobeerd had. Heel waardevol, dat doet wat met je”.

Op de vraag ‘Wat is de kracht van dieren’ antwoordt hij: “Ik ben niet zweverig of zo, maar alles straalt energie uit. Of het nu een schildpad is of een slang: dieren hebben een goede energie en ik denk dat mensen dat onbewust oppakken”.

Dus, hup met z’n allen naar de kinderboerderij? “Ja”, lacht hij. “Zeker nu, want er zijn heel veel jonge dieren die je kunt bewonderen. Lammetjes en kuikentjes, we hebben een ezelveulentje en er komen ook nog jonge hertjes aan, ik denk in juni. De lama moet nog veulenen en niet te vergeten: de biggetjes. Met een beetje geluk hebben we die in de meivakantie.”

Meer informatie

De Eigen Wijs Boerderij ligt aan de Oude Vensedijk 5 in het Philips van Lenneppark. Het is alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend, behalve op maandag. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op:

facebook.com/eigenwijsboerderij

Lijkt het je leuk om te helpen bij de verzorging van de dieren, het onderhoud van het park of het begeleiden van de gasten? De Eigen Wijs Boerderij zoekt nog vrijwilligers, met name voor in het weekend. “Je krijgt heel veel liefde van de dieren en je werkt in een leuk team. We respecteren iedereen voor wie hij is”, aldus Mark. Meer weten? Mail dan naar: hallo@eigenwijsboerderij.nl