Moeder, oma, organisator, autoliefhebber en duizendpoot José Verspaget (67) is in het Eindhovense geen onbekende. Sterker nog deze geboren Helmondse heeft zich de afgelopen 50 jaar zodanig weten te manifesteren, dat ze met recht een Eindhovens icoon genoemd mag worden. “Eindhoven is mijn stad geworden!”

Door Dorothée Foole

Tot haar 19de woonde José in Helmond. “Ik ben het vijfde kind in een gezin van zes kinderen. Op de lagere school en later ook op de middelbare school was ik niet direct de meest volgzame leerling. Ik had duidelijk een eigen mening en wilde graag dingen op mijn manier doen. Dat werd niet altijd in dank afgenomen en soms ging ‘t ook mis. Eigenlijk al op de kleuterschool. Ik was uitgekozen om de kanariepiet van onze klas tijdens de grote vakantie thuis te verzorgen. Dat was een hele eer en ik verheugde me erop, maar tegelijkertijd dacht ik: zou Pietje, wanneer ik het deurtje open doe, het ook zo fijn bij mij vinden en weer terug vliegen? Nee, dus. Pietje sloeg zijn vleugels uit en vloog de vrijheid tegemoet. Tegen de tijd dat de school weer begon, ben ik met mijn ouders naar de dierenwinkel gegaan en hebben we een nieuw Pietje gekocht.”

Op de lagere school uitte haar ondernemersgeest zich bij de verkoop van boeken, waarvan de opbrengst bestemd was voor de missie. “Mijn vriendinnetje Gerrie en ik waren bloedfanatiek en wonnen met onze verkoop zelfs een prijs!”

Gezondheidzorg

Een eigen willetje, veel fantasie, een sociaal hart en niet te lui om te werken. Het typeert José als tiener al. Na de middelbare school besluit ze Helmond te verlaten. “Ik ging op een etage wonen in de Kruisstraat in Eindhoven en ging werken voor een reclamebureau. Eerst had ik het daar best naar mijn zin, maar op den duur stuitte de agressieve manier waarop reclame bedreven werd me tegen de borst. Dat mensen met een lokkertje overgehaald werden een bepaald artikel te kopen en vervolgens in de problemen kwamen vanwege de afbetalingstermijn, vond ik schrijnend. Ik besloot een andere koers te gaan varen en koos voor een baan in de gezondheidszorg.”

Rock & Roll Meeting

Muziek speelde ook altijd een grote rol in het leven van José. Ze zong zelfs een korte periode in een kerkkoor. “In Eindhoven kwam ik in aanraking met Starling, de eerste Nederlandse vrouwengroep die zelf hun instrumenten bespeelde. De tweede band waarin ik speelde was Pink, Plastic & Pantys. Ik speelde de drums, repeteerde bij PopEi en kwam daar in contact met Frank Heiligers. Samen hebben we eind jaren ’70 op verzoek van het platenlabel Rockhouse diverse rock ’n roll concerten in het Karregat georganiseerd. In 2004 konden we de draad in Eindhoven weer oppakken op het Wilhelminaplein. Sinds 2023 hebben we een nieuwe eigen plek gekregen op de Van Doorne Kiosk. Op 13 juli aanstaande is er weer een Rock & Roll Meeting.”

Kids Festival

José is moeder van drie kinderen en ook voor de kids wilde zij graag iets organiseren. Het werd het Kidsfestival op de ijsbaan aan de Anton Coolenlaan. In 1998 vond de eerste en enige uitvoering plaats met een muziekprogrammering van populaire Top 40 bands. “Het was een groot succes met lovende kritieken, maar een financieel debacle door te weinig bezoekers en geen subsidie voor de toekomst.”

In de Gestelse wijk De Bennekel heeft José samen met buurtgenoten 18 jaar een ander festival op de kaart gezet: het Beethovenfestival. “Begonnen als een feestje in de privésfeer groeide dit uit tot een jaarlijkse happening in de Beethovenlaan. Steeds op de laatste zaterdag van de grote schoolvakantie waarbij het contact tussen de buurtbewoners centraal stond. Twee jaar geleden is dit gestopt.”

Sociaal hart

Ondanks al deze drukke werkzaamheden omarmde José nog een ander project. Tijdens een reis naar Bali kwam zij in contact met een socioloog, Charles Jacobs, die in het dorp Desa Les een klein ziekenhuisje had. “Niet te vergelijken met de ziekenhuizen hier. Er werden baby’s geboren en verder waren er eigenlijk geen medische activiteiten. Vijftien jaar heb ik me hiervoor ingezet. Ik ‘sprokkelde’ medische attributen en geneesmiddelen bij elkaar en op eigen kosten ging ik weer terug om dit project van Charles Jacobs te ondersteunen. Vanuit mijn vakgebied leerde ik mensen daar hoe men bijvoorbeeld diabetici kon behandelen, wonden verzorgen en benadrukte hoe belangrijk een goede hygiëne is. Charles Jacobs is inmiddels overleden, maar het ziekenhuisje floreert nog steeds.”

Oldtimer

En dan is er nog een andere passie die José bijzonder maakt: haar autokeuze! Een in het oog springende turquoise Volvo Amazon uit 1970. Deze oldtimer ziet er pico bello uit en is sinds 2008 in het bezit van José. “Het is mijn derde Amazon”, bekent ze. “Ik heb ’m in Heerhugowaard op de kop getikt met slechts 72.000 km op de teller. Vier jaar geleden heb ik ‘m rigoureus laten restaureren in Hongarije. De carrosserie is nu weer roestvrij en ik rijd op gas. Het is een super auto, helemaal mijn ding.”

Ondanks haar pensioengerechtigde leeftijd is José als freelancer nog volop aan het werk. Zo geeft ze coaching aan doktersassistenten van huisartsenpraktijken met betrekking tot kwaliteit en veiligheid voor de zorg van patiënten en een goede samenwerking met huisartsen. Dat haar expertise van pas komt, bewijst haar trip onlangs naar Bonaire voor het coachen van huisartsen.

Coffeeshop nieuwe stijl

Ook heeft José nog een wens. “Ik wil graag meedenken en ondersteunen om een ‘coffeeshop nieuwe stijl’ in onze stad te krijgen. Blowen doe ik zelf niet; ook nooit gedaan, maar heel veel mensen van jong tot oud doen dat wel, weet ik uit mijn omgeving en de gezondheidszorg. Het is inmiddels ook geaccepteerd in onze samenleving en breed gedragen. Ook bij ouderen, wat blijkt uit de legalisatie in Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. Mijn idee, buiten verkoop, is dan ook: geef voorlichting aan klanten over het gebruik in het kader van service en preventie!”

In Eindhovense Stadsgezichten portretteren we mensen die een bijzondere betekenis hebben voor de stad. Eindhovenaren met mooie initiatieven die zo onze Lichtstad een stukje mooier maken. Ken of ben jij iemand voor wie dit geldt? Tip ons via: redactie@grooteindhoven.nl