Een kijkje in het leven van de honingbij, én een kijkje in het leven van de imker. Het kan bij imkervereniging St. Ambrosius Eindhoven die zondag van 11.00 tot 16.00 uur de deuren openzet voor iedereen die er een kijkje wil komen nemen.

EINDHOVEN - In de Bijentuin aan de Loostraat 9 is van alles te zien en te doen. Zo is er een observatiekast, waarin je de bijen rustig kunt bekijken en de koningin kunt zoeken. Het project DigiHive wordt uitgelegd: een systeem om de situatie in een bijenkast digitaal te monitoren op je smartphone. Voor kinderen is er een knutselhoek, waar ze onder meer zelf een insectenhotel mogen maken. Daarnaast is er allerlei informatie te verkrijgen over bijen, biodiversiteit, de basiscursus imkeren en een zeer actueel onderwerp: de Aziatische Hoornaar. En natuurlijk is er ook honing van de imkers te koop.

“Bij imkervereniging St. Ambrosius Eindhoven hebben we de afgelopen jaren langzaam een verschuiving van interesse gezien: van het pure bijenhouden naar een bredere belangstelling voor de natuur, ecosysteem en het vergroten van de biodiversiteit”, zo laat de vereniging weten. “Bezoekers van de open dag zullen zien dat dat bijenhouden een geweldige hobby is waar veel bij komt kijken.”

Insecten en in het bijzonder bijen zijn volop in het nieuws. Vooral hun leefomgeving en daarmee het aanbod van dracht ofwel voedsel staat onder druk. Bijen zijn onmisbaar, met name omdat zij van groot belang zijn voor het bestuiven van vele soorten groenten en fruit, maar ook voor bloemen, planten en bomen in onze natuur. Vanuit het gedachtegoed om de (honing-)bij zo goed mogelijk te helpen, is in 2021 een waterpoel, de Aalpoel, in de bijentuin aangelegd. Dit bevordert de biodiversiteit in de tuin en zorgt voor een fijne omgeving voor bijen, insecten, vogels en kleine zoogdieren.