Wekelijks in Uit de Doeken een kijk op Eindhoven van kunstenaar Peer Retera, die voor Groot Eindhoven in het oog springende, mooie of iconische stadsbeelden vangt in een aquarel.

Het voormalig vogel- en dierenpark Animali mag met recht tot een Eindhovens icoon worden gerekend. In 1951 opende de Tilburger Harrie van Dijk en zijn vrouw het dierenpark aan de Roostenlaan in Stratum. Animali groeide uit tot een internationaal bezochte attractie waar heel veel mensen uit Eindhoven en omgeving goede herinneringen aan hebben.

Er waren apen, papegaaien, kakatoes, struisvogels en zelfs leeuwen te vinden. Ook kon je je vermaken in de speeltuin of een hapje eten in het restaurant. Toch begon langzaam het verval. In 2020 was het park geheel afgebroken en waren er diverse villa’s gebouwd aan de Speckenlaan.

Aan het park herinnert slechts nog het monumentale poortgebouw en de straatnaam Animalipad. Het poortgebouw werd, na jaren van verwaarlozing, in 2018 weer in alle glorie herstel, inclusief de kenmerkende bal met daarop de blauwe vogel. De nostalgie van lang vervlogen tijden herleven weer als je voor deze ingang staat.

Interesse in dit werk of meer zien van de hand van Peer Retera? Check hier meer van zijn werk.