Wekelijks in Uit de Doeken een kijk op Eindhoven van kunstenaar Peer Retera, die voor Groot Eindhoven in het oog springende, mooie of iconische stadsbeelden vangt in een aquarel.

Toen het Groot Eindhoven nog niet bestond (het samenvoegen van Eindhoven en de stadsdelen) had Tongelre haar eigen raadhuis, gelegen aan ’t Hofke. Het stamt uit 1911 en is ontworpen door Jan Stuyt. Het was destijds het gemeentehuis van het dorp Tongelre.

Voordat dit pand gebouwd werd, kende Tongelre al een raadhuis dat stamde van vóór 1800. Nadat in 1920 Groot Eindhoven een feit werd, kreeg het pand verschillende functies, waaronder een trouwzaal.

In de oorlog hield de Duitse bezetter daar het hoofdkwartier van de Landwacht. Na de oorlog vorderden de Engelsen het weer op hun beurt op. Daarna heeft het nog vele functies gekend, en is het nu vooral bekend als buurt- en wijkhuis. De bijna romantische uitstraling heeft het altijd behouden. Het aquarel laat het raadhuis zien uit de tijd dat er nog een zandpad naast was gelegen.

Interesse in dit werk of meer zien van de hand van Peer Retera? Check:

peerretera-art.com