De UEFA EURO 2024 Trophy Tour heeft half mei de laatste vier haltes bereikt. Fans in Berlijn, Leipzig, Hamburg en München kregen de iconische Henri Delaunay Cup te zien. Het duurt nu niet lang meer tot de aftrap van UEFA EURO 2024 met gastland Duitsland tegen Schotland in München op 14 juni.

De Trophy Tour is tot een einde gekomen na zijn reis langs alle 10 gaststeden. De Trophy Tour begon in Stuttgart en trok door het westen van Duitsland naar het oosten, naar de hoofdstad Berlijn en Leipzig. Daarna ging het noordwaarts naar Hamburg, voor een laatste reis helemaal naar het zuiden, naar München, waar het evenement op 14 mei eindigde.

Feest in de hoofdstad

Het begin van de laatste etappe van de tour was een bezoek aan Berlijn, waar de trofee aankwam op station Hauptbahnhof en werd opgewacht door 2014 World Cup-winnaar Sami Khedira.

Later werd de trofee gepresenteerd in het Rotes Rathaus, het stadhuis van Berlijn, door burgemeester Kai Wegner en mascotte Albärt, waarbij ook toernooidirecteur Philipp Lahm aanwezig was. Er volgde een media-evenement in het Olympiastadion - de thuisbasis van zes EURO 2024-wedstrijden, waaronder de finale - waar Lahm en Wegner deelnamen aan een paneldiscussie samen met andere gasten, waaronder gaststadambassadeur Kevin-Prince Boateng.

De volgende dag paradeerde de trofee door de hoofdstad en trok langs alle bezienswaardigheden, waaronder het Rijksdaggebouw, de Oberbaumbrücke en de kathedraal van Berlijn. Albärt vergezelde de trofee op zijn reis door de stad en fans kregen de kans om met hem en het zilverwerk op de foto te gaan toen het voor de Brandenburger Tor stopte.

De etappe naar Berlijn eindigde met een voetbaltoernooi voor lokale jeugdteams in het Lichterfelde Stadion, georganiseerd door de Berlijnse voetbalbond en FC Viktoria 1889 Berlin, waarbij de kinderen Albärt konden ontmoeten en de iconische beker konden zien.

Leipzig en Hamburg ontvingen de beker

Vanuit Berlijn reisde de beker naar Leipzig, waar het begon aan een fototocht door de stad, inclusief het Battle of the Nations Monument, de dierentuin van Leipzig en het stadion van Leipzig, waar tijdens het toernooi vier wedstrijden worden gespeeld, waaronder de topwedstrijd in Groep D tussen Nederland en Frankrijk.
De voorlaatste etappe van de Trophy Tour was in Hamburg, waar de festiviteiten van start gingen met een fototocht door de stad. Er werd onder andere gestopt in Heiligengeistfeld, waar de Fan Zone van de stad is gevestigd, waar elke wedstrijd live wordt uitgezonden, en in het Miniatur Wunderland Hamburg Museum, waar een speciaal gemaakt Volksparkstadion met EURO-logo te zien was.

München

Bijna twee maanden na het begin van de festiviteiten in Stuttgart werd de Trophy Tour op 13 en 14 mei afgesloten in München, toen het nog een maand te gaan was tot de openingswedstrijd van EURO 2024.

Op de eerste dag maakte de trofee een ritje in het reuzenrad met mascotte Albärt voordat ze de Voetbal Arena van München bezocht - waar zes wedstrijden van EURO 2024 zullen plaatsvinden. De dag werd afgesloten met twee voetbalgerichte evenementen.

De laatste dag van de Trophy Tour vond plaats in het 'Stadion van de Dromen' in München, een culturele en theaterlocatie waar gedurende EURO 2024 voetbaloptredens en concerten van lokale artiesten zullen plaatsvinden. In het culturele centrum Fat Cat konden fans de hele dag door op de foto met de beroemde beker.

Na 10 stops in 53 dagen was de Trophy Tour voorbij, waarbij fans in het hele land werden getrakteerd op een voorproefje van het toernooi. Het aftellen is nu echt begonnen voor de openingswedstrijd tussen Duitsland en Schotland op 14 juni.


Bron: UEFA