De skyline in Meerhoven gaat er binnenkort heel anders uitzien met de komst van een nieuwe woontoren: Salix. Het plan voor de woontoren omvat tussen de 55 en 60 koopwoningen waarvan ten minste 48 woningen in het middeldure segment.

Bijzonder is dat Salix een woonconcept kent dat is gebaseerd op collectief wonen, én dat er veel aandacht is voor duurzaamheid. De toekomstige bewoners worden gezamenlijk (in een wooncoöperatie) eigenaar van het gebouw en huren de woning van de wooncoöperatie.

Icoon

Woontoren Salix wordt de blikvanger van park Meerland. Met haar knoestige sculpturale vorm is Salix een opvallend figuur in het landschap. Een icoon dat zich door haar dynamische vorm naar iedere richting en vanaf iedere afstand anders toont. Salix vormt een contrast met centrum Meerrijk, zowel in beeld als materiaalgebruik.

Strostengels

De isolerende gevelelementen van de woontoren bestaat namelijk voor 99 procent uit stro en hout, waarvan de gevelafwerking van gerecycled Brabants hout uit varkensstallen komt. Het gebouw wordt flexibel van opzet met gestapelde woonbuurtjes, opgebouwd uit ‘tafels’ van constructief beton met een tussenruimte van telkens drie lagen. Deze tussenruimte is vervolgens vrij in te vullen met een lichtgewicht houten en biobased invulling.