Procestechnicus Ed de Koning is al 32 jaar werkzaam bij Brabant Water. FOTO: Bert Jansen.
Procestechnicus Ed de Koning is al 32 jaar werkzaam bij Brabant Water. FOTO: Bert Jansen.

De spin in het web van Brabant Water

Water is onze eerste levensbehoefte. Wat moet er allemaal gebeuren en wie zorgt ervoor dat ons drinkwater veilig en schoon uit de kraan komt? Procestechnicus Ed de Koning is al 32 jaar werkzaam bij Brabant Water, dat dag en nacht 2,5 miljoen Brabanders van schoon drinkwater voorziet. Hij geeft ons een kijkje in de wondere wereld van het water.

EINDHOVEN - “Wij pompen water op en maken er drinkwater van, maar zo eenvoudig is het niet. Het water gaat van de natuurbron naar ons waterproductiebedrijf en komt na zuivering en behandeling via de waterleiding uit de kraan. Het is de taak van de procestechnicus dit in goede banen te leiden. Ik vergelijk de procestechnicus altijd met een piloot van een vliegtuig. Als de automatische systemen op een waterproductiebedrijf normaal functioneren is de procestechnicus met andere dingen bezig. Bijvoorbeeld met het controleren van de kwaliteit van het water of aan onderhoud van de systemen”, aldus Ed, die aangeeft dat er nog meer taken op zijn schouders en die van zijn collega’s rusten.

Roodgloeiend

“Wij maken ook deel uit van projectteams voor renovatie en/of nieuwbouw op de diverse locaties. Brabant Water is voortdurend in beweging. Wij laten niets aan het toeval over want als er geen water uit de kraan komt, is het hek van de dam. De telefoon staat dan roodgloeiend! Gelukkig komt dat maar heel zelden voor, maar het kan gebeuren. Wij testen daarom regelmatig onze backup systemen, voldoen ze nog aan onze eisen en zijn ze paraat als we ze onverhoopt nodig hebben? Hetzelfde geldt voor onze noodstroomaggregaten en overige voedingssystemen. Ons waterproductiebedrijf aan de Antoon Coolenlaan in Eindhoven wordt overigens de komende jaren volledig vernieuwd. Op deze locatie komt de grootste grondwaterzuivering van Nederland.”

De procestechnicus is eigenlijk de spin in het web. Ed de Koning hierover: "Hij is ook de aangewezen persoon die in moet grijpen op het moment dat de automatische systemen het af laten weten. De piloot komt ook meteen in actie als zijn automatische piloot uitvalt. De procestechnicus moet dus op de hoogte zijn van de besturingen op álle locaties die hij onder zijn beheer heeft. Brabant is verdeeld in twee regio's: Oost en West met in totaal 30 productielocaties. Er zijn in Oost-Brabant maar liefst 17 waterproductiebedrijven in bedrijf en een achttal zogeheten op- of aanjagers. De aanjagers zorgen voor drukverhoging om het water door te kunnen pompen naar de gebruiker. Om het werk voor ons eenvoudiger te maken zijn alle locaties zover geautomatiseerd dat het dashboard overal dezelfde ‘look en feel' heeft. De achterliggende besturing kan per station nog behoorlijk afwijken. Het is de bedoeling dat in de toekomst de stations zoveel mogelijk op elkaar gaan lijken. Hiervoor is in 2016 het programma ‘Pompstation voor de toekomst' gestart, waarin alle facetten van een productielocatie samenkomen."

Frans de Hoo