Afbeelding

Lisette's Letterconfetti

Natuurlijk is het een bedenksel van de commercie, secretaressedag. Maar wel leuk: Mijn collega en ik werden al jarenlang verwend op die dag. Onze leidinggevende had aangegeven deze dag met ons  op pad gaan.

Een collega van een andere afdeling dacht dat het iets heel speciaals zou worden: Een lekkere lunch, gevolgd door een parfummetje en een boeketje. Na een ritje in haar auto dirigeert onze bazin ons naar de bloemenkiosk van een grote supermarkt. We staan als twee kleine meisjes te wachten op verdere instructies. Kort en zakelijk zegt ze: "Binnen het team waren een tweetal mensen niet gecharmeerd van het feit dat op secretaresse dag de dames in het zonnetje worden gezet. Omdat voor hun functie ook geen speciale dag bestaat. Daarom mogen jullie nu voor op de balie en op de grote tafel in de spreekkamer een mooie plant uitzoeken. Daar hebben we dan allemaal plezier van”.

Met stomheid geslagen zoeken we schoorvoetend en onwillig het opgedragen groen uit. Ik durf op de terugweg mijn collega niet aan te kijken, twijfelend tussen boosheid en de slappe lach. Wanneer we weer terug zijn lopen we, met de 'buit' van twee vetplanten, langs het kantoortje van onze drie collega-secretaresses. Als drie feestelijke jarigen zitten zij in een wirwar van ballonnen, slingers en boeketten te genieten van een cadeau gekregen fles wijn en bonbons terwijl ze kunnen kwartetten met hun gekregen cadeaubonnen. Op ons traditionele jaarlijkse secretaresse-etentje, door ons vijven bedacht en betaald, lachen we om onze beteuterde gezichten, de hooggespannen verwachtingen en dopen we deze dag om toto "lege-vazen-dag”. En na veel te veel water, koffiedrab en zwijgen in plaats van ertegen praten hebben de 2 vetplanten uiteindelijk toch het loodje gelegd. Zoals de twee 'collega's' uiteindelijk toch het onderspit moesten delven omdat wij door de andere teamleden de volgende ochtend toch nog werden getrakteerd op een versierd bureau met vlag én wimpel!

lisette.folkers@hotmail.com