Ben verstandig en test regelmatig je bloeddruk. FOTO: Ewoud Rooks / Phenster Fotografie.
Ben verstandig en test regelmatig je bloeddruk. FOTO: Ewoud Rooks / Phenster Fotografie. Ewoud Rooks

Bloeddruk meten in de bieb tijdens Mei Meet Maand

Algemeen

Tijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kun je elke donderdag (met uitzondering van Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag), vrijdag en zaterdag onder begeleiding van een medewerker van de Hartstichting zelf je bloeddruk komen meten bij de Bibliotheek Eindhoven.

EINDHOVEN - Meer dan een miljoen Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebbenVeel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. 

Meten is weten

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Van hen weet 40 procent dit niet. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Meten is daarom belangrijk.

Een hoge bloeddruk voel je niet Een hoge bloeddruk voel je niet, maar vergroot wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Vanaf je veertigste stijgt het risico op een hoge bloeddruk. En je kunt ook een hoge bloeddruk hebben wanneer je je gezond voelt. Daarom roept de Hartstichting mensen op om vanaf je veertigste elk jaar je bloeddruk te meten. Ook als die nu goed is. Als het nodig is, kun je zelf met leefstijl tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen. De Bibliotheek Eindhoven ondersteunt deze oproep van de Hartstichting. Tijdens de Mei Meet Maand kun je hier onder begeleiding gratis je bloeddruk meten.

Van 6 tot en met 28 mei kun je elke donderdag (met uitzondering van Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag), vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur je bloeddruk meten bij de Bibliotheek Eindhoven. De gemeten bloeddruk is persoonlijk en wordt met niemand gedeeld. Je krijgt ook concrete tips en adviezen over wat je zelf kunt doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden.

Minder zout eten, afvallen, meer bewegen, minder alcohol nuttigen, niet roken, kunnen al veel helpen om een gezonde bloeddruk te krijgen.

Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Dit zorgt voor druk op de bloedvaten: de bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten. 120/80 of lager is een ideale bloeddruk.140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts.180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.

De bloeddruk

Van de redactie

Breng je bloeddruk op een gezond niveau