Reindert Hameeteman, een van de deelnemers aan de wedstrijd.
Reindert Hameeteman, een van de deelnemers aan de wedstrijd.

Bakkers strijden om prestigieuze titel

Algemeen

De top van ambachtelijke bakkers in Nederland strijdt van 2 tot en met 4 mei in het Summa College in Eindhoven om het hoogst haalbare in het vak: de titel Meester Patissier en Boulanger.

EINDHOVEN - De vier kandidaten maken daarmee kans op een plekje in een eregalerij met bekende namen als patissiers Róbert van Beckhoven, Hidde de Brabander en Rudolph van Veen plus boulanger Peter Bienefelt. Bas Gommans en Reindert Hameeteman gaan op voor Meester Boulanger, terwijl Hans Peter Winter en Menno Spataro om de titel Meester Patissier strijden. 

Ze hebben afgelopen maandag een proefexamen in de bakkerijen van Summa Brood & Banket, waarna van 2 tot en met 4 mei de feitelijke examens op dezelfde plek zijn. De Vereniging de Meesters organiseert het Meesterexamen elke drie jaar. Het is een uitgelezen kans voor ervaren patissiers en boulangers hun expertise te laten zien. 

De bakkers hebben eerder een portfolio ingeleverd. Vervolgens is een theorie-examen afgenomen. Geslaagde kandidaten mogen de felbegeerde titel Meester Patissier of Meester Boulanger voeren. Ze worden automatisch lid van de Vereniging de Meesters. Nederland kent momenteel zeven Meesters Boulanger en drie Meesters Patissier. 

Voorzitter Reginald Weeber van de Vereniging de Meesters: “De titel Meester Boulanger en Meester Patissier is de hoogst haalbare waardering binnen de bakkerijbranche. Het predicaat geeft aan dat de betreffende bakker excellente vaardigheden op het gebied van het gekozen specialisme bezit. De Meesters treden op als ambassadeur voor de bakkerijbranche.”

Summa Brood & Banket is trots dat de prestigieuze titelstrijd in haar vestiging in Eindhoven plaatsvindt. “We zijn de de enige mbo-instelling in het land die de specialisaties patisserie en boulangerie zowel als bol- en bbl-opleiding aanbiedt”, zegt docent Mark Wils, die les geeft aan een nieuwe generatie boulangers. “Geheel in lijn met de slogan van het Summa Collega: ‘het beste uit jezelf te halen’ .”

De vier kandidaten hebben 4 mei vanaf 17.00 uur welgeteld één uur de tijd om de producten die ze 2, 3 en 4 mei gemaakt hebben op hun showtafel in de hal van het Summa College aan de Sterrenlaan in gereedheid te brengen. Daarna beoordeelt de jury de producten. Omstreeks 21.00 uur wordt bekend gemaakt wie toetreedt tot het selecte gezelschap van De Meesters.

Programma 4 mei

Hoogst haalbare waardering binnen de bakkerijbranche

Van de redactie

Afbeelding