Kayleigh Nas: ‘Door iets met mijn handen te doen, kan ik een vaardigheid onthouden.’ FOTO: Bert Jansen.
Kayleigh Nas: ‘Door iets met mijn handen te doen, kan ik een vaardigheid onthouden.’ FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

‘Een brood online bakken kan niet’

Het basis- en voortgezet onderwijs hebben maandag de deuren weer geopend. Bij het mbo (Summa College) en het hoger onderwijs (Fontys en TU/e) domineert nog steeds het online onderwijs. Maar niet voor elk vakgebied.

EINDHOVEN - Docent Mark Wils van Summa Brood & Banket slingert een uit de kluiten gewassen KitchenAid mengapparaat (een zogenoemde planeetmenger) aan. “Het is heel belangrijk dat je de juiste hoeveelheden ingrediënten toevoegt”, zegt hij. Zijn gehoor, zes studenten van de specialisatie Boulanger (ambachtelijk brood), knikken instemmend.

Wils, zelf ook ooit student aan de mbo-instelling, geeft de vijf mannen en één vrouw deze maandagmiddag en -avond een workshop glutenbeperkt brood maken. De studenten, die allemaal een baan hebben, hangen aan zijn lippen. Leergierigheid ‘hangt’ in de lucht. Het gebouw Sterrenlaan 10 van het Summa College in Eindhoven lijkt deze maandag - op de praktijklokalen na - uitgestorven. Een groot deel van de studenten volgt thuis online onderwijs.

Er is echter een uitzondering gemaakt voor praktijkgericht onderwijs. Of, zoals Laurent de Vries, voorzitter van het College van Bestuur, het omschrijft: “Met een laptop thuis kun je nu eenmaal geen brood bakken of staal lassen”. De Vries benadrukt dat de mbo-instelling dezer dagen, eind deze week worden nieuwe maatregelen bekend gemaakt, zich netjes houdt aan de voorschriften uit Den Haag. 

Ondertussen wandelt opleidingsdirecteur Rianne Coppelmans de Boulangerles binnen. “Ik ben zo blij dat deze praktijklessen kunnen doorgaan”, verzucht ze. “Dit is met zes studenten een klein groepje. Het is zo klein dat het niet opgesplitst hoeft te worden. Deze praktijkles is heel verantwoord.”

De voorman van het Summa College benadrukt dat het geen sinecure is, het door laten gaan van het praktijkgericht onderwijs in tijden van corona. “We hebben ruim 300 opleidingen”, zegt hij. “En bij het praktijklessen houden we ons aan de regels die in de betreffende branche gelden. Gelukkig zijn onze docenten goed op de hoogte.”

Praktijikles

Voor de Deurnese boulangerstudent Jesse Vogels (20) is er weinig nieuws onder de zon. “We hebben dit – lockdown met online lessen, red. - vorig jaar ook al een keer meegemaakt”, zegt hij. “Gelukkig hebben we nog praktijkles. Tijdens de algehele lockdown was dat helaas niet mogelijk.”

Volgens leerkracht Wils is het praktijkgericht onderwijs in tijden van corona belangrijk. Net als Laurent de Vries wijst hij op het groeiend aantal studenten met psychische klachten. “Natuurlijk hebben deze studenten van Summa Brood & Banket ook online onderwijs”, relativeert Wils. “Maar ze hebben het geluk dat het praktijkgericht onderwijs doorgaat. Dat geeft ze sociale contacten, ze lopen een kleinere kans in een sociaal isolement te belanden.”

Uit de cijfers van de studentenbegeleiders van het Summa College blijkt dat corona een deel van de studenten niet koud laat. “We zien sinds de start van de pandemie op jaarbasis een verdubbeling van de inzet van zogeheten ggz-adviseurs”, zegt een woordvoerster. 

Ondertussen is de sfeer op de bakkersafdeling van het Summa College aan de Sterrenlaan uitstekend. Studente Kayleigh Nas uit het Gelderse Ulft, die elke week meerdere nachten in een hotel verblijft om de specialisatie-opleiding in Eindhoven te kunnen volgen, straalt. "Oh, zo moet het”, roept ze enthousiast uit, als docent Wils een handeling voordoet. "Weet je wat het is”, lacht Nas, "Door iets met mijn handen te doen, kan ik een vaardigheid onthouden. Grappig, hé?”


Docent Mark Wils van Summa Brood & Banket (rechts) is in het klaslokaal in zijn element. FOTO: Bert Jansen.
Afbeelding