Michiel Arts (links) en Rop Oostveen van The Pinball Club. FOTO: Josanne van der Heijden.
Michiel Arts (links) en Rop Oostveen van The Pinball Club. FOTO: Josanne van der Heijden. JOSANNE

Duo zorgt voor revival flipperkast

Algemeen

“Ons doel is het plezier in het flipperen weer terug bij de mensen te brengen.” Michiel Arts uit Eindhoven heeft er samen met zijn Valkenswaardse compagnon Rop Oostveen een soort missie van gemaakt. Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 wordt het eerste Eindhoven Open Pinballtoernooi gehouden. 

EINDHOVEN - “Vroeger stonden de apparaten overal, in friettenten, kroegen en kantines. Maar toen is de kansspelbelasting er bijgekomen en mocht je nog maar één apparaat per zaak hebben. Er werd vrijwel overal gekozen voor een gokkast. Kleiner en hogere verdiensten.”

De flipperkasten verdwenen dus grotendeels uit de horeca en alleen in gokhallen, in buurthuizen en bij fanatieke spelers thuis stonden er nog. Michiel: “In Rotterdam heb je het Dutch Pinball Museum, daar staan er tachtig tot negentig. En je hebt de Nederlandse Flipper Vereniging in Veenendaal, de grootste club ter wereld, met ruim veertienhonderd leden en zo’n 110 kasten. Bovendien leeft het nog wel in Amsterdam. Daar heb je de Ton Ton Club, waar je kunt flipperen en Arcade-spelletjes kunt spelen. Meer is er eigenlijk niet. Toen ik de eerste keer in zo’n loods kwam met zoveel flipperkasten, vond ik het een beetje stoffig. Daar kon wel een rock-‘n-roll-sausje overheen.”

Old School

Het idee van Michiel was om een trailer op te bouwen tot een flipperhal ‘old school’ en daarmee naar allerlei festivals te rijden, om de bezoekers – hernieuwd – kennis te laten maken met flipperen. Samen met Rop richtte hij The Pinball Club op. “We komen, met of zonder trailer, naar de mensen toe en zetten daar een x-aantal kasten neer, waar ze op mogen spelen. Dit kan bij een muziekfestival of in de horeca, maar ook als bedrijfsuitje of tijdens een verjaardagfeest bij mensen thuis. Vandaar dat we onszelf de ‘One Hub Mobile Pinball Club’ noemen.”

Michiel en Rop vinden vooral het aspect ‘verbinding’ heel belangrijk. “Dat meerdere mensen op één flipperkast aan het spelen zijn. Een beetje competitie, een drankje er bij en een hoop gezelligheid. En dit kan in Nederland, België of Duitsland. Zoals wij het doen, is er nog niet.” Rop: “Er worden wel meer flipperkasten verhuurd, maar daar kun je als klant niet kiezen welke apparaten je wilt hebben. We willen absoluut dat onze kasten in goede staat zijn en dat ze tegen een stootje kunnen. Bovendien is er altijd een host aanwezig – in dit geval Michiel – die uitleg kan geven en de spelers voorziet van tips en tricks. Daardoor wordt het spelletje plotseling veel leuker!”

Gaaf

Laatstelijk stonden de flipperenthousiastelingen met hun kasten acht dagen op het Vogelverschrikkerfestival. De reacties waren zeer positief. “Geluiden als ‘Oh da’s lang geleden; da’s gaaf’ hebben we veelvuldig gehoord. Van mensen van onze eigen leeftijd, maar ook van jongeren die van tevoren nog nooit op een flipperkast hadden gespeeld. Dat is ook onze sterkte, denk ik.”

Thema’s

“We hebben heel aansprekende kasten, met diverse thema’s. Voor jong en oud. De kasten die we opkopen, voornamelijk in Nederland, België en Duitsland, zien er over het algemeen nog best goed uit. Wij maken ze weer als nieuw. De kasten die nieuw worden gemaakt, worden vrijwel alleen maar verkocht aan particulieren.”

Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 wordt het eerste Eindhoven Open Pinballtoernooi gehouden. Dit evenement vindt plaats op Sectie-C (Daalakkerstraat 10-22.07) in Eindhoven. Op zaterdag worden de voorronden gespeeld. Ook bezoekers zijn welkom om op een flipperkast te spelen. Op zondag vinden de finales plaats. Aansluitend is vanaf 14.30 uur muziek van vinyl-dj Robabilly. Het toernooi wordt gespeeld volgens het Swiss-format, waardoor ook beginners kans maken. De winnaar krijgt een weekend lang een flipperkast naar keuze.

Uiteraard gaat het toernooi alleen door als de huidige covid-maatregelen worden versoepeld. Mede hierom is er een beperkt aantal tickets beschikbaar. Bij verplaatsing van het evenement blijven de tickets geldig en/of is er refund mogelijk. Deelname kost 20 euro. Bezoekers betalen op zaterdag 5 euro en op zondag 10 euro. Inschrijven kan via: www.thepinballclub.com/eindhoven-open-2022-pinballtoernooi. “We hopen dat het kan doorgaan”, zegt Rop. “De onderlinge sfeer is écht fantastisch.”

Willem-Jan Schampers

‘We willen absoluut dat onze kasten in goede staat zijn’

Afbeelding