René Bartels (links) met zijn team van medewerkers voor het nieuwe gebouw aan de Kanaaldijk-Noord.
René Bartels (links) met zijn team van medewerkers voor het nieuwe gebouw aan de Kanaaldijk-Noord.

Nieuwe opvang voor zwerfdieren

Algemeen

De gemeente Eindhoven is samen met dertien andere gemeenten verantwoordelijk voor de opvang van zwerfdieren. Samen hebben zij een nieuw gebouw gerealiseerd aan de Kanaaldijk-Noord in Eindhoven. Tegelijkertijd is er de nieuwe stichting Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven die de opvanglocatie sinds 1 januari beheert.

EINDHOVEN - De opvang van zwerfdieren is een wettelijke taak van gemeenten. Voorheen had de gemeente daarvoor een contract met de Dierenbescherming die de opvang regelde vanuit dierenopvangcentrum De Doornakker. Het pand aan de Doornakkersweg voldoet echter niet meer aan de eisen. Zodoende hebben de veertien gemeenten een nieuw opvangcentrum laten bouwen aan de Kanaaldijk-Noord. De zoektocht naar een organisatie die de opvanglocatie wilde exploiteren, heeft echter geen resultaat opgeleverd. Daarom is de Stichting Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven (Roze) opgericht, met als directeur/bestuurder René Bartels.

 ”Sinds 1 januari 08.00 uur zijn we operationeel”, begint Bartels, “voornamelijk de meldkamer en ambulance, want binnen is het nog leeg. Zelfs onze meubels zijn nog niet gearriveerd.” Dat ze ‘leeg’ zijn begonnen, vindt Bartels fijn. “Zo kunnen we rustig aan elkaar wennen, elkaar en het gebouw leren kennen. We hebben een leuke mix van vast personeel en vrijwilligers. Op termijn komen er stagiaires bij en gaan we een werkgelegenheidsproject starten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Stichting Roze werkt sowieso graag samen. Onder meer met dierenwelzijnsorganisaties binnen en buiten de regio. Zo wordt er al samengewerkt met de dierenopvangcentra in Helmond en Tilburg. “Wij helpen elkaar als dat nodig is”, aldus Bartels.

Met 5.000 vierkante meter is de nieuwe opvanglocatie één van de grootste in Nederland. Het pand telt vier gebouwen en ongeveer 0,3 hectare buitenruimte waar vooral honden profijt van hebben. Alle zwerfdieren en in het wilde levende dieren die gewond zijn geraakt, worden opgevangen. Bartels is zeer in zijn nopjes met de nieuwe locatie. “Ze is groot, duurzaam en efficiënt ingericht. Bovendien hebben we een stalgebouwtje waarin we hobbydieren, zoals een geit of hangbuikzwijntje, kunnen opvangen.”
Is er een dier in nood, dan kun je voortaan bellen met: 040-7470100. Wanneer een dier binnenkomt bij Roze, dan checken de medewerkers eerst of ze de eigenaar kunnen vinden.

www.amivedi.nl

Martina Roovers

Afbeelding