Eindhovense spoken word artiest Monique Hendriks. FOTO: Patrick Post.
Eindhovense spoken word artiest Monique Hendriks. FOTO: Patrick Post. Patrick Post

‘Hoe voelt een seconde zich eigenlijk?’

Algemeen

De Eindhovense spoken word artiest Monique Hendriks brengt op 7 januari een bijzondere dichtbundel uit. ‘Retrospectieven’ is geen traditionele papieren dichtbundel, maar een 3D-ervaring. Dit door een zogeheten View-Master te gebruiken.

EINDHOVEN - Je leest (of liever gezegd: bekijkt) de bundel door een View-Master bril. Kunstenaar Lilia Scheerder maakte beelden bij de poëzie. De tekst-beeldcombinaties zijn gedrukt op een diaschijfje, dat in de View-Master bekeken kan worden. De bundel wordt uitgegeven door Woez, onderdeel van uitgeverij Opwenteling.

Ondanks dat ze al geruime tijd aan de weg timmert als podiumdichter, is Retrospectieven Hendriks’ poëziedebuut. Hendriks, die vorig jaar Nederlands Kampioen poetry slam werd en de El Hizjra literatuurprijs in de wacht sleepte was eerder terughoudend met het publiceren van haar teksten. 

Zelf zegt ze daarover: ‘Anders dan andere kunstvormen, wordt poëzie vaak rationeel benaderd: een gedicht heeft een boodschap die door de lezer geïnterpreteerd moet worden. Ik schets met mijn woorden juist een wereld die niet lijkt te kloppen, zoek naar het ongrijpbare en probeer de beleving aan te spreken. Performance en video zijn vormen die zich daar beter voor lenen dan woorden op papier.’

Tegenwicht

Met deze unieke presentatievorm biedt Hendriks ook in haar gedrukte tekst een tegenwicht voor onze neiging om woorden rationeel te benaderen. Niet alleen in de vorm, maar ook in de teksten en de beelden spreekt Retrospectieven haast kinderlijke verwondering aan, door vragen te stellen als: hoe voelt een seconde zich eigenlijk? Wil een eicel wel bevrucht worden? Wat drijf iemand tot de aanschaf van een massage-produceerd T-shirt met de opdruk ‘be different’?

Hendriks heeft nog nieuwe projecten op stapel staan. “Door de lockdown zaten optreden er niet meer in. “Dat was aan de ene kant wel jammer, maar het openende voor mij ook nieuwe kansen en mogelijkheden. Optreden en op de planken staan is één ding, zoeken naar nieuwe vormen om poëzie te maken is weer iets anders.” 

Monique Hendriks is Nederlands Kampioen Poetry Slam (Slampion) 2021, winnaar van de El Hizjra literatuurprijs in de categorie proza en een van de drie spoken word talenten in het UC Masters talentontwikkelingstraject. Ze is schrijver, actrice, theatermaker en wetenschapper. Ze doet onderzoek naar de interactie tussen mens en artificial intelligence en hoe verhalen daarin een rol spelen. Ze schrijft en speelt theatervoorstellingen, maakt poëziefilmpjes voor het platform KAF, produceerde vorig jaar de korte film ‘Boter, Kaas & Wetenschap’ voor het International Literature Festival Utrecht en op 7 januari verschijnt haar poëziedebuut in 3 dimensies.

info@monique-hendriks.nl

Geen traditionele bundel maar een 3D-ervaring

Van de redactie

Afbeelding