Het studententeam Polar vertrekt eind december naar Antarctica voor metingen die nodig zijn bij de ontwikkeling van hun zelfontworpen zonnemobiel. 
FOTO: Rien Boonstoppel.
Het studententeam Polar vertrekt eind december naar Antarctica voor metingen die nodig zijn bij de ontwikkeling van hun zelfontworpen zonnemobiel. FOTO: Rien Boonstoppel. Rien Boonstoppel Fotografie

Eindhovense studenten bouwen Antarctica-rover

Studenten van de TU/e zijn bezig met de ontwikkeling van een voertuig dat waardevolle inzichten geven over de gevolgen van klimaatverandering, De zogeheten Antarctica-rover gaat onderzoek verrichten op de Zuidpool. 

EINDHOVEN - Antarctica kan waardevolle inzichten geven over de gevolgen van klimaatverandering, maar het verrichten van onderzoek op de Zuidpool is duur en niet duurzaam. Met de ‘Antarctica-rover’, een autonoom rijdend zonnevoertuig, moet klimaatonderzoek op het koudste en meest afgelegen continent op aarde goedkoper, duurzamer en makkelijker worden.

Het voertuig, geïnspireerd op de Marsrover die op een vergelijkbare, autonome manier data verzamelt op planeet Mars, wordt momenteel ontwikkeld door TU/e-studententeam Polar. Twee studenten reizen 28 december voor twee weken naar de Zuidpool om data op te halen die nodig zijn voor de bouw.

Zonnepanelen

Team Polar -bestaande uit 17 studenten met uiteenlopende studierichtingen- wil volgend jaar hun eerste rijdende prototype klaar hebben. Het voertuig gaat rijden op ingebouwde zonnepanelen, terwijl onder meer sensoren ervoor moeten zorgen dat het voertuig zonder menselijke inbreng van punt A naar B kan rijden.

De extreme weersomstandigheden op de Zuidpool zorgen ervoor dat het team moet pionieren. “De intensiteit van de zon is extreem laag, net als de temperatuur. Zonnepanelen en batterijen presteren doorgaans matig in deze omstandigheden, dus zoeken we naar manieren om het systeem beter tegen het weer bestand te maken. Ook creëert het witte landschap en het ontbreken van referentiepunten een uitdaging voor autonoom rijden”, zegt teammanager Ewout Hulscher.

Voor de ontwikkeling van het voertuig is het belangrijk dat het team de lokale omstandigheden in kaart brengt. Daarom vertrekken Hulscher en teamgenoot Oscar Mannens (technical manager) op 28 december voor twee weken naar Antarctica. Ze mogen meereizen met expeditieleidster Florence Kuyper en de Commandant Charcot, een nieuw poolverkenningsschip van het Franse bedrijf Ponant dat gespecialiseerd is in expedities naar de polen. Het schip is uitgerust met faciliteiten voor onderzoekers. Hulscher: "Dit is het eerste hybride-elektrische poolexploratieschip. Zij gaan voor verduurzaming en die boodschap sluit aan bij onze boodschap, vandaar dat we mee mogen. We gaan er onder meer data verzamelen die helpen bij de ontwikkeling van onze zonnepanelen, denk aan lichtintensiteit en vermogen. Daarnaast nemen we meetapparatuur mee zodat we de luchtvochtigheid, luchtdruk, het zonnespectrum en temperaturen kunnen meten.

Zo gaat de nieuwe Antarctica-rover eruit zien.
Afbeelding