De ingang met de naam van het ziekenhuis.
De ingang met de naam van het ziekenhuis.

Het Sint Josephziekenhuis

EINDHOVEN - Enkele jaren na de annexatie in 1920 telt de ‘grote’ stad Eindhoven slechts één ziekenhuis: het Binnenziekenhuis. Maar dat is intussen te klein en heeft te weinig uitbreidingsruimte.

De gemeente wil nieuwbouw op een andere plek in de stad. In 1932 opent het nieuwe Sint Joseph de deuren, toen nog gelegen buiten de bebouwing van de stad, te midden van veel groen en frisse lucht. Het bestaan van twee ziekenhuizen leidt tot scherpe en vaak ongezonde concurrentie tussen de beide RK ziekenhuizen. 

Na de Tweede Wereldoorlog komen er fusieplannen, maar oud zeer verhindert het gewenste resultaat. Beide ziekenhuizen blijven naast elkaar bestaan. Het Binnenziekenhuis verhuist naar Woensel, maar ook het Sint Joseph gaat de nadelen ondervinden van een ouderwetse huisvesting. Patiënten liggen vaak met z’n tienen in een grote zaal! Dus ontstaan ook hier nieuwbouwplannen. 

Na de verhuizing naar Veldhoven volgt in 1991 de sloop van het oude gebouw aan de Aalsterweg. Op de lege plek wordt de nieuwe woonwijk Florapark gebouwd. Onlangs heeft iemand de letters van de naam op de gevel (zie foto) teruggevonden bij het oud ijzer. Ze zijn nu weer op hun plek, als herinnering aan het Sint Joseph. 


eindhoveninbeeld.com

schrijfveer historisch geschiedenis ganzenveer