Het Philips Museum is nog altijd in trek. FOTO: Bert Jansen.
Het Philips Museum is nog altijd in trek. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

Philips Museum blijft in de belangstelling staan

Algemeen

Het Philips Museum kijkt terug op de een veelbewogen jaar. Net als bij andere musea waren de gevolgen van de coronamaatregelen ook daar goed te merken. Bijna een half jaar moesten de deuren op slot. Niettemin beleefde het museum ondanks alles een goed jaar; steeds meer mensen weten de weg naar het Philips Museum te vinden.

EINDHOVEN - In 2021 bezochten ruim 35.000 mensen het museum, live of online. “Hoogtepunt voor ons was de herfstvakantie:, vertelt directeur Olga Coolen. “Met ruim zesduizend bezoekers voor onze expositie tijdens de Dutch Design Week voelde het als voor de corona-sluitingen. Ook voor onze vrijwilligers een enorme opsteker. Het blijkt dat het Philips Museum nieuwe bezoekers blijft trekken.”

Virtuele tours

In 2021 is het Philips Museum vijf maanden gesloten geweest. Voor wie toch op de hoogte wilde blijven wat het museum te bieden had werden het hele jaar door werden er vele virtuele, online tours georganiseerd. Met succes, maar liefst 8.500 mensen bezochten een van deze online evenementen. “Hiervoor hebben we een driedimensionaal model ontwikkeld waar de gids je live doorheen leidt”, aldus conservator Sergio Derks. Publiekstrekker was de virtuele tour rondom het 130-jarig bestaan van Philips die medio mei vierduizend kijkers trok.

Een ander lichtpuntje: ook de nieuwe online museumwebshop werd goed bezocht. Het museum verbindt het industriële met het digitale tijdperk. Het gaat in op de komst van het elektrische licht, de manier waarop radio mensen met elkaar in verbinding stelde, de röntgenbuis die voor een omwenteling in de medische wereld zorgde, de komst van de televisie, maar ook de digitalisering van informatie, muziek en beeld. Ontwikkelingen waar Philips een rol bij speelde en die op iedereen invloed hebben gehad. In 2021 zijn een aantal van deze verhalen en minicolleges opgenomen en op de website gezet. 

philips.nl/a-w/philips-museum

Van de redactie

Afbeelding