Afbeelding

Onbekende helden

“Gefeliciteerd met plek 9!” stond er in een whatsapp berichtje. Plek negen? Ik had geen idee waar het over ging. Al snel in het gesprek bleek dat ik op plek negen van de top 50 lijst van meest invloedrijke Eindhovenaren stond. Een jaarlijks terugkerende lijst van de Eindhovense Glossy tijdschrift Frits. Het is natuurlijk een eer om na zoveel jaar wethouderschap op zo’n hoge plek van de lijst te staan.

Maar het eerlijke verhaal is dat ik vrij sceptisch ben geweest op deze lijst. Het representeert naar mijn idee niet de grote diversiteit van Eindhoven en het criterium van invloedrijk is naar mijn gevoel specifiek getoetst. Er zijn namelijk veel invloedrijke inwoners die misschien niet een heel belangrijke positie bemachtigen maar wel veel voor elkaar krijgen. Of mensen die wel een belangrijke positie hebben maar niet op de voor de hand liggende plekken zichtbaar zijn.

Dat maakte deze hoge plek op de lijst voor mij wel bijzonder. Het symboliseert de invloed van de onbekende Eindhovenaar. Zoals Karin waarmee ik diezelfde avond nog mee op pad was in haar wijk de Roosten. Ze is de initiator van een welkomstcomité in de wijk waar ze al 32 jaar fijn woont. Haar missie is om de samenhorigheid in de wijk te vergroten. Daarom besloot ze in samenwerking met o.a. de woningbouwcoöperatie nieuwe buurtbewoners welkom te heten door ze aan huis te bezoeken.
Zo gingen we bij een pas verhuisde echtpaar naar binnen. Ik voelde letterlijke een drempel om binnen te stappen omdat we in privé-omgeving van mensen kwamen. Het was een warm gesprek met mensen die het heel fijn vonden dat ze uit de anonimiteit kwamen en verbinding konden maken met de buren. Op de fiets naar huis bedacht ik me dat ik de afgelopen jaren heel veel mensen zoals Karin heb ontmoet. Die de buurt, de wijk of soms zelfs de stad in beweging weten te brengen om de broodnodige samenhorigheid te vergroten.
En die plek 9 draag ik met veel dankbaarheid aan Frits op aan al deze onbekende helden!


Yasin Torunoglu